Prethodni članak
Sljedeći članak

Počinje Prvi glas Zagorja, donosimo detaljan program


Od 24. do 31. kolovoza održat će se 56. 'Prvi glas Zagorja', Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju, a manifestacija je danas predstavljena na konferenciji za novinare.

-Volimo se podičiti da je Prvi glas Zagorja uistinu jedna od najvećih manifestacija u sjevernom dijelu Hrvatske i  ta tradicija od 50 i nešto godina nas stavlja ispred nekih drugih manifestacija. Uvijek se ovdje  gledalo da stvorimo, osim forme, i sadržaj festivala. Svetokriški pijac je u radovima,  pripreme su na najjače, svi ugovori su potpisani, svi sudionici su spremni, veselimo se, dogovorili smo dobro vijeme i dobru atmosferu, a na vama je da nas posjetite – pozvao je načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos posjetitelje te zahvalio svim sponzorima, Upravnom odboru i volonterima. 

U ime organizatora, Robert Mihovilić, koji će biti u ulozi aranžera i dirigenta festivala pošto se Franjo Mraz povukao u mirovinu, govorio je o samom festivalu. - Krenuli smo s audicijama krajem travnja i početkom svibnja, posjetili smo Zaprešić, Dugo Selo, Varaždin, Čakovec, Sveti Križ Začretje i prikupili 30 – ak kandidata, 10 – ak se javilo on line putem. Odabrali smo 14 natjecatelja i oni će nastupiti u petak 30. kolovoza s početkom u 20 sati na velikoj bini. Dolaze iz Dubrovnika, Lošinja, Zagreba, Dugog Sela te domaći, - Čakovec, Varaždin, Mače, Krapina i Hum na Sutli te par okolnih mjesta oko Začretja. Što se tiče festivalskog orkestra, na bini će biti 18 ljudi. U stručnom žiriju bit će Siniša Leopold, Valentina Mekovec Gabud, Radovan Novina, Martina Jakuš, Robert Mihovilić i Nino Krznar. Nino Krznar i Robert Mihovilić su i umjetnički voditelji festivala te su za festivalski orkestar raspisali sve aranžmane i na audicijama odabrali kandidate – rekao je Mihovilić. 

Mali festival će se održati u subotu 31.8., a nastupit će ukupno 27 kandidata,  10 njih do 10 godina te 17 malih pjevača od 10 do 14 godina.

Danijel Likar ukratko je predstavio cijeli program, izdvojivši otvorenje 24. kolovoza, kada Pačetanci ugošćuju tri orkestra iz Austrije, nakon čega slijedi svečano otvorenje manifestacije u 22 sata.

-Kroz tjedan dana imamo sporta, glazbe i raznih umjetnosti. U nedjelju naš puhački orkestar Ivo Tijardović Ciglenica Zagorska slavi nemalih 180 godina postojanja i djelovanja. Osim tog koncerta od 16 sati treba spomenuti Dan otvorenih vrata u vrtiću Sveti Križ Začretje, dan za klince uz predstave, face painting, mažoretkinje... U nedjelju je također tradicionalni koncert u crkvi iz ciklusa Heferer.  Ponedjeljak  donosi Art and wine, likovnu radionica za odrasle i za djecu Art and joy, u 20 sati gostuju nam Histrioni. U utorak u muzeju Žitnica je koncert Nevena Frangeša i Elvisa Stanića i započinjemo s blues festivalom Sky Groove ispred vinoteke. Mažoretkinje 10. godišnjicu obilježavaju koncertom u srijedu, a u 21 sat u Čarobnoj šumi nastupa Local Jazz Combo uz gosta Josipu Palametu. Udruga Kirijales također slavi 15. obljetnicu u četvrtak, u 21 sat gostuju Soul Fingersi, od 22 sati Od srca do srca. Petak 30. kolovoz donosi centralni dio, festival Prvi glas Zagorja. Hvala Franji Mrazu koji je preko 20 godina radio neumorno na festivalu i podigao ga kvalitetom na nivo koji ćemo pokušati zadržati – rekao je Likar.

 

 

 

Martina Belina, direktorica TZ područja Srce Zagorja, najavila je novitet, veliku Svetokrišku ljetnu tombolu u organizaciji TZ. - Tombola traje cijeli kolovoz, sve do završetka festivala 31. u subotu, a sretni dobitnik će imati priliku osvojiti odličnu nagradu, novi Hyundai i10. Hvala Štagar d.o.o. na  ovoj vrijednoj nagradi. Cijena listića tombole je 3 eura, može se kupiti na 20 prodajnih mjesta diljem KZŽ, aprodajni punktovi se mogu pronaći na društvenoj mreži manifestacije i na našoj web stranici – rekla je Belina.

Također, pozvala je posjetitelje na Obiteljski dan, Dan purice i vina koji će se održati u nedjelju 25.8. s početkom u 12 sati u Čarobnoj šumi, četvrtu godinu za redom. - I ove godine, uz glavne zvijezde programa, puricu i vina, tu nam je i naš poznati zagorski chef Špiček, a posjetitelji će imati priliku kušati puricu i ostale delicije koje su pripremili svetokriški restorani i domaći vinari. Hvala HTZ što je prepoznala Dan purice i vina kao sjajn gastro event koji promovira delicije karakteristične za Zagorje te je pružila financijsku potporu kroz javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih TZ u 2024. godini, kao i TZ KZŽ na potpori u promociji manifestacije – rekla je Belina.

Chef Tomislav Špiček istaknuo je da će se u njegovom angažmanu ove godine pripremiti oko 100 kg purica i purana. - Radit ćemo dva recepta, svake godine nešto novo i drugačije, a bit će tu i drugi ugostitelji i koji će purane i purice poslužiti na svoj način. Dođite u što većem broju i  nemojte propustiti caricu i cara našeg lijepog Zagorja, puricu i purana – pozvao je Špiček. 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook