Prethodni članak
Sljedeći članak

Vrijedan projekt Stub – kluba: Izrađeni brojni predmeti od drva koji krase grad i dječje vrtiće


Multimedijalni centar Stub – klub završio je s provedbom projekta 'Smiri živac – budi kreativac', koji se provodio posljednjih 10 mjeseci. Radi se o projektu odobrenom na natječaju za participativni proračun za mlade Krapinsko – zagorske županije u 2023. godini, a kojim se željelo ukazati na porast međuvršnjačkog nasilja i agresivnosti među mladima.

Kreativne radionice s drvom

U projekt su bili uključeni mladi iz stubičkog kraja, a projekt je osigurao pravovremenu prevenciju i smanjenje potencijalnih problema putem tematskih kreativnih radionica, javnih tribina i predavanja, dok je preko nastalih tiskanih, foto i video materijala dopro do šireg kruga korisnika.

Obzirom na provedbu kreativnih radionica sa drvom jedan od ciljeva projekta je usvajanje radnih i kreativnih vještina kod korisnika. U provedbi projekta sudjelovali su članovi i korisnici STUB-KLUB-a, a partneri su bili Grad Donja Stubica i Savjet mladih Grada Donja Stubica.

 - Projekt je iniciran i osmišljen od strane mladih koji dolaze na aktivnosti i provođenje slobodnog vremena u STUB-KLUB u Donju Stubicu u okviru trenutnih programa i projekata koji se provode – ističe Zvonimir Babić, voditelj projekta koji ujedno i provodi kreativne radionice sa mladima kako bi naučili izraditi pojedine predmete od drva.

- U okviru projektnih aktivnosti najviše su zastupljene kreativne radionice sa drvom koje se odvijaju u Parku za ekstremne sportove Polygon gdje su do sada korisnici i volonteri izradili od drva između ostalog i hotele za kukce koje su u travnju postavili u centru Donje Stubice, a po jedan hotel su donirali Dječjem vrtiću Jurek u Gornju Stubicu te Dječjem vrtiću Bubamara u Donjoj Stubici gdje su djeca ujedno dobila i edukaciju o koristi od kukaca kao važnim čimbenicima i dionicima prirode i ekosustava -  ponosan je na izrađene hotele Luka Kuhta, predsjednik Savjeta mladih Grada Donja Stubica.

Korisna predavanja

Tokom najveće zime također su izrađene i postavljene 23 hranilice napunjene hranom za ptice u centru Donje Stubice, a izrađeno je i 8 drvenih žardinjera koje su obojane prirodnim bojama te opet donirane već spomenutim lokalnim dječjim vrtićima na radost mališana, a u koje su njihove tete ubrzo zasadile cvijeće i povrtnice.

Također su napravljene i kućice za šišmiše koje su postavljene u donjostubičke parkove kako bi ove male letače zaštitile od proljetnih kiša i hladnoća. Najveći “zahvat” je bila kreativna radionica izrade sjedećih garnitura od drvenih paleta, gdje su izrađene 4 garniture od paleta, tj. 4 stola i 8 klupa. Svaku paletu je trebalo izbrusiti, impregnirati i obojati što je opet iziskivalo mnogo vremena, a još je uvijek trajala školska godina za korisnike i volontere. 

Dvije gotove smeđe garniture su u partnerstvu sa gradskim Savjetom mladih postavljene u Park Polygon za druženje mladih, a dvije su donirane donjostubičkom dječjem vrtiću, gdje su upotpunile dječje igralište.

Tijekom provedbe projekta organizirala su se edukativna predavanja o mobingu, agresivnosti i međuvršnjačkom nasilju te tribine o neprihvatljivom ponašanju mladih na kojima su sudjelovali mladi i djeca iz stubičkog kraja, kao i zanimljive foto i video radionice tokom lipnja koje su rezultirale i izložbom nastalih fotografija i projekcijom kratkih filmova 26. lipnja koje su radili sami korisnici fotografirajući i snimajući mobitelima kao najraširenijim sredstvom komunikacije mladih.

Izložba fotografija je u Kulturno-turističko informativnom centru  (KTIC) otvorena do kraja kolovoza i može se pogledati radnim danom u vrijeme rada centra.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook