Prethodni članak
Sljedeći članak

BRAVO JANA, BRAVO KRALJICE!

Na EP u Beogradu plivačica Olimpa Zabok izborila je plasman na OI u Parizu i postala prva zagorska olimpijka


Sedamnaestogodišnja plivačica Olimpa Zabok, Gornjostubičanka Pavalić ovih je dana na Europskom prvenstvu u plivanju u Beogradu ispisala najljepšu priču zagorskog sporta, a sebi već u ovim godinama priskrbila status živuće legende. U polufinalu utrke na 50 metara slobodno, inače „kraljevske plivačke discipline“ Jana je plivala u vremenu 24,67 što je novi hrvatski apsolutni ženski rekord na 50-metarskim bazenima, ali ono što je još važnije Jana je time ispunila A normu (24,70) za Olimpijske igre i tako postala prva zagorska sportašica koja će nastupiti na olimpijskim igrama što je i najveći pojedinačni uspjeh zagorskog sporta u cjelini. Gornja Stubica je općina od oko 4.700 stanovnika, a ima svoju olimpijku kojom se ponosi cijelo Hrvatsko zagorje. Jana je zadivila europsku plivačku javnost. U utrci na 50 m slobodno medalja joj je zamalo izmaknula i na kraju je bilo peta s vremenom 24,85, a odlična je bila i na 50 leptir gdje je osvojila sedmo mjesto s vremenom 26,26, a prethodno je u polufinalu otplivala novi hrvatski rekord 26,13. Sa 17 godina plivati dva finala na Europskom prvenstvu i konkurirati za medalju, to mogu samo istinske šampionke, a Jana Pavalić to je.

Visoka djevojčica koja je u plivanje ušla zbog problema s leđima vrlo brzo je iskazala svoj plivački potencijal i pod vodstvom trenera Ivica Androića odlično se razvijala. Početak eksplozije počeo je 2020. godine kada je u vrlo kratkom roku oborila četiri kadetska rekorda. Danas na svom „kontu“ ima čak 35 hrvatskih plivačkih rekorda u raznim kategorijama, a apsolutna je kraljica sprinterskih disciplina na 50 slobodno i 50 leptir. Prva međunarodna medalja stigla je u srpnju 2021. iz Rima kada je na Europskom juniorskom prvenstvu uzelo srebro na 50 slobodno. A onda 2022. potpuna eksplozija. Prvo je na juniorskom EP u Otopeniju (Rumunjska) uzela broncu na 50 leptir, da bi na Olimpijskim igrama mladih u Banskoj Bistrici (Slovačka) uzela zlato na 50 slobodno i srebro na 50 leptir. Sjajan niz završen je u Limi (Peru) gdje je osvojila zlatnu medalju na 50 leptir na juniorskom Svjetskom prvenstvu. Ovim sjajnim rezultatima zasluženo je  došla do dva vrijedna sponzorska ugovora s Hrvatskim olimpijskim odborom i Hrvatskim plivačkim savezom.

Jana i trener Androić kovali su plan da će se u 2023. godini uloviti A norma za OI u Parizu, a onda šok i nevjerica. Poslije Lime bilo je jasno da njena ozljeda lijevog ramena neće moći proći bez operativnog zahvata kojem se i podvrgnula u listopadu 2022. godine. Tek u travnju 2023. godine prvi puta je skočila u bazen, a u rujnu iste godine počela je ozbiljno trenirati. Tako je plan za 2023. godinu potpuno propao.

U 2024. godinu krenula je s rezultatom 25,28, a kako je A olimpijska norma 24,70, valjalo je „skinuti“ još minimalno 58 stotinki, što u sprintu nije malo. No i ona i trener Androić imali su plan i vjerovali su i znali da ti je to dostižno. Važna kontrolna točka bio je miting Victoria Primorje gdje je Jana pobijedila u utrci na 50 slobodno s vremenom 25,25 i izborila Europsko prvenstvo u Beogradu. A onda sjajan iskorak prije dva tjedna na plivačkom mitingu „Zlatni medvjed“ gdje je Jana ostvarila pobjedu na 50 slobodno uz novi hrvatski rekord 24,77, čime je ostvarila B normu za Olimpijske igre i došla na samo 7 stotinki od A norme. Seniorsko EP u Beogradu bilo je idealna prilika da se ostvari A norma, Jana ju je objeručke prigrlila, ostalo je povijest. Zagorje ima prvu olimpijsku u svojoj povijesti.

No put do Pariza nije bio nimalo lagan. Jana dnevno trenira i po šest sati, otpliva minimalno deset kilometara dnevno, a ponekad i dvanaest. Iza svega ovoga stoji težak i mukotrpan rad. Jana je naravno najzaslužnija za svoj osobni uspjeh, ali ima i svoj „mali krug velikih ljudi“ u koji spadaju trener Ivica Androić, brat Petar, mama Irena i tata Marko. Uz Janu najvažniji za ovaj uspjeh svakako je trener Ivica Androić kojemu je Janin plasman na Olimpijske igre „Životno djelo“. Dovesti plivača ili plivačicu od škole plivanja do Olimpijskih igara mogu samo iznimni i kvalitetni treneri, a Ivica Androić to i jest.

Veliku ulogu ima i stariji  brat Petar, inače ponajbolji hrvatski plivač leđnim stilom. On joj je snažna podrška. Odnedavno ju vozi i na treninge. Međusobno se vuku i bodre jedno drugog. Ako bi mogli istaknuti primjer kako se roditelji trebaju ponašati prema sportskim karijerama svoje djece, onda su Irena Pasanec-Pavalić i Marko Pavalić idealan primjer za to. Tako samozatajni, a istovremeno tako prisutni kada to i trebaju biti.

Jana je zaslužila veličanstven doček, ali vremena za slavlje neće biti puno. Već 2.7. očekuje ju nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u Vilnusu, a onda krajem srpnja putuje na Olimpijske igre u Pariz. Sigurni smo da će i  ova dva „zadatka“ odraditi na najbolji mogući način.

Hrvatsko zagorje može biti ponosno na ovakvu sportašicu. BRAVO JANA, BRAVO KRALJICE! Gornja Stubica više neće biti poznata samo po Matiji Gupcu i Seljačkoj buni, Jana Pavalić je njen novi veliki brand, ali i brand Hrvatskog zagorja u cjelini. Nadamo se da će to biti prepoznato.

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook