Prethodni članak
Sljedeći članak

Cilj – omasoviti školu košarke!

POSJETILI SMO KOŠARKAŠKI KLUB KRAPINA


Ove godine Košarkaški klub Krapina sa svojim seniorima se uključuje u prvenstveno natjecanje te smo iskoristili jedan od treninga kluba da razgovaramo sa trenerom seniora Markom Golubom zamolivši ga da nam najprije malo kaže o sebi: „Košarku sam počeo trenirati u sklopu sekcije u osnovnoj školi Ljudevit Gaj, te od tog trenutka počinje moj košarkaški put. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja osnovao se Košarkaški klub Krapina u kojem sam nastupao za mlađe dobne kategorije te upisao pokoji nastup za seniore. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, 2008. godine upisujem Kineziološki fakultet u Zagrebu, te se malo udaljujem od košarke i kluba. Na kraju 3. godine fakulteta odabirem smjer košarka, te se ponovno vračam košarci, ali kao trener. Kroz dvije godine predavanja, prakse i učenja vraćam se u Košarkaški klub Krapina gdje počinjem raditi kao trener u mlađim dobnim kategorijama. 2016. godine počinjem raditi kao nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture u Srednjoj školi Krapina. Kroz suradnju kluba i škole, ekipa Srednje škole Krapina, po prvi puta nastupa na Državnom natjecanju iz košarke, te u prvoj godini osvaja 5. mjesto, a sljedeće godine 4. mjesto. Potaknuti tim rezultatom naših mladih nada, vodstvo kluba uporno je radilo na formiranju seniora, te smo kroz proljeće i ljeto 2021. godine oformili iste“ rekao nam je Marko Golub.

Malo o povijesti kluba ?!

„Košarkaški klub Krapina osnovan je u proljeće, 2007. godine. Za prvog predsjednika izabran je Zoran Strehovec, koji je tu funkciju obnašao do 2011. godine. Njega nasljeđuje današnji predsjednik Branko Kučko. U prvoj sezoni (2007/2008), klub se počeo natjecati u C1 ligi, te je bio jedan od osnivača amaterske košarkaške lige pod nazivom „Liga bez Granica“ u kojoj su sudjelovali klubovi iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske te klubovi iz Slovenije. Klub je u prvoj sezoni u C1 ligi osvojio 8. mjesto, u „Ligi bez Granica“ 4. mjesto, a mlađe dobne kategorije, kadeti i juniori, osvojili su 2. mjesto u 4. ligi. Prvi trener seniora bio je Goran Kmezić koji je danas u upravnom odboru kluba. Najbolji rezultati kluba bilježe se u kategoriji kadeta pod vodstvom tadašnjeg, na žalost danas pokojnog, trenera Križnika, kada su 2011. godine pobjeđivali klubove sa višedesetljetnom tradicijom poput KK Vučići, KK Medveščak, KK Zagreb i drugih, te postali prvaci 2. kadetske lige, i samim time stekli uvjete za nastup u 1. ligi, u kojoj su također nastupili sljedeću sezonu! Također, trener Križnik osvojio je i u juniorskoj konkurenciji iste godine prvo mjesto u 3. ligi! Košarkaški klub Krapina također se može pohvaliti ženskom košarkaškom ekipom koja se natjecala u periodu od 2014. do 2018. godine. Naše juniorke, popularno zvane „Krapina Beauties“ natjecale su se u 2. ligi centar. U sezoni 2017/2018. izborile su prvo mjesto te se sljedeće godine natječu u 1. ligi. Najbolja igračica, Vlatka Bilal, u svim natjecateljskim sezonama bila je najbolja ili među tri najbolja strijelca lige. Ista ekipa u dresu Srednje škole Krapina, sudjelovala je na Državnom natjecanju srednjih škola 2020. godine. Igračice: Ivana Špiljak, Patricija Vrhovski, Marta Obadić, Monika klasić, Jana Horvat, Vlatka Bilal, Lana Horvat, Tina Klasić, Katarina Rebernjak, Lana Mikša, Klaudija Vincelj, Magdalena Hrček, Tea Horvat, Jana Horvat, Lea Kovačec, Ela Vešligaj, Diana Drakčevič, Marija Hrček – trenerica: Mateja Marinić.Od samog početka u klubu djeluje više kategorija – škola košarke, pretkadeti, kadeti, juniori te do 2013. godine i seniori. Od 2013. godine, klub je posvećen samo radu mlađih dobnih kategorija. Godine 2021. Uprava kluba donosi odluku o ponovnom formiranju seniora. Rad u mlađim dobnim kategorijama urodio je plodom, te je ekipa za povratničku sezonu sastavljena uglavnom od domaćih košarkaša, jednim igračem iz Zaboka te dvojicom iz Zagreba. Ekipa sezone 2021. /2022.  – kapetan: Bruno Ranogajec, Martin Mlinarić, Lovro Čižmek, Daniel Strehovec, Noa Konjić, Ivan Poljak, Nikola Poslončec, Matija Kovačec, Dino Benc, Martin Benc, Hrvoje Ranogajec, Petar Štrok, Karlo Borovčak, Luka Koren i Tomislav Jurković. Seniori su u povratničkoj sezoni osvojili 7. mjesto u 3. ligi Centar“.

Koliko članova imate i osim seniorskog kako „stojite“ s mladim kadrom ?

Vrlo smo zadovoljni brojem članova jer ih je oko stotinjak a po kategorijama bi to izgledalo ovako:  Škola košarke (7-10 godina) – 35-40 djevojčica i dječaka;  Mlađi kadeti (11-13 godina) – 15 dječaka; Kadeti (14 – 16 godina) – 12 dječaka;  Juniori (17 – 18 godina) – 12 dječaka;  Seniori (18+) – 15.

Kako to da ste preuzeli klub koji do sada nije postizao osobite rezultate a koliko mi je poznato prošle sezone nije se niti  natjecao ?!

U klubu sam počeo raditi kao apsolvent Kineziološkog Fakulteta (2013. godine), te sam iste i vodio seniore.

Nakon dugih šest godina, ponovno sjedam na klupu seniora u sezoni 2021/2022. iz nekoliko razloga. Povratak domaćih igrača u klub, formiranje mladih talentiranih juniora kroz seniorsku ekipu, ponovno približavanje sporta mladima na kojeg smo nekada bili izuzetno ponosni.

Smatram da upornim radom kakvog su do sada dečki pokazivali u pripremnom periodu i prijateljskim utakmicama, rezultat ne može izostati.

Tko osim vas, prvi trener seniora, sudjeluje u radu kluba ?

„Branko Kučko, predsjednik;  Zoran Strehovec, potpredsjednik; trenerica škole košarke Mateja Martinić; Filip Križnik, trener mlađih kadeta, kadeta i juniora: pomoćni trener seniora Dino Štefanić“.

I za kraj - Što očekujete od nove sezone i koji su ciljevi kluba u novoj sezoni ?

„U novoj sezoni cilj nam je dodatno omasoviti školu košarke te kontinuirani rad u mlađim dobnim kategorijama. Što se tiče seniora, ljestvica je postavljena visoko. Uz domaće dečke koji su prošle sezone stjecali iskustvo u 3. ligi, dovedeno je nekoliko pojačanja iz Zagreba. Smatramo da imamo odličnu i mladu ekipu koja se može nositi s bilo kim u ligi što smo i dokazali osvojivši 1. mjesto na turniru u Ivancu, gdje smo igrali protiv dva drugoligaša koja se natječu u 2. ligi sjever.“

Još članaka iz "Sport"

Facebook