Prethodni članak
Sljedeći članak

Malo penez i malo mladih

U subotu je u Lovačkome domu Lovačkoga društva «Šljuka» u Zlatar Bistrici održana izvještajna skupština Pla


U subotu je u Lovačkome domu Lovačkoga društva «Šljuka» u Zlatar Bistrici održana izvještajna skupština Planinarskog saveza Krapinsko-zagorske županije, u čijem je radu sudjelovalo 26 predstavnika 13 planinarskih društava.

Prisutan jedino nije bio predstavnik PD «Cesargrad» iz Klanjca, ali začuđuje i neodaziv predstavnika sportskih udruga Krapinsko-zagorske županije. To već ukazuje na odnos prema planinarima, što su i sami naglasili tijekom rasprave, ne krijući svoje nezadovoljstvo. Planinarski savez Krapinsko-zagorske županije drugi je utemeljen u Hrvatskoj, a u nekim županijama još i ne postoje.

Zasluga je to ponajprije prvoga predsjednika Filipa Majića i tajnika Drage Novine, ali i sadašnjih čelnika, agilnog predsjednika Mirka Fulira iz PD «Grohot» Marija Bistrica i tajnika Nenada Hojića iz zlatarbistričkog PD-a «Javor». U svojemu izvješću naglasio je kako se 18. siječnja navršilo desetljeće od utemeljenja Planinarskog saveza Krapinsko-zagorske županije.

Od osam planinarskih društava koliko ih je u tome trenutku djelovalo na području Krapinsko-zagorske županije, danas ih ima 14 u kojima je organizirano oko 1 200 planinara. Zahvaljujući ovim zaljubljenicima u prirodu obnovljeni su mnogi zagorski planinarski putovi i staze i uredno se održava deset postojećih planinarskih objekata, a zabočko PD «Zagorske steze» u tijeku je gradnje svoje planinarske kuće na Piclju.

Za tako dobru aktivnost, koja uključuje i organizaciju susreta planinara Krapinsko-zagorske županije, zagorski su planinari prošle godine utrošili samo 15.000 kuna. Krapinsko-zagorska županija pomogla je planinare dotacijom od 7.200 kuna, a ove je godine planirano 10.000 kuna.

Osim financijskih teškoća, brine ih i slabo uključivanje mladih u planinarske aktivnosti, te stoga razrađuju aktivnosti koje bi trebale pridonijeti afirmaciji planinarstva i učiniti ga prihvatljivom rekreacijom mlade populacije.


Još članaka iz "Sport"

Facebook