Prethodni članak
Sljedeći članak

Nogometno prvenstvo 2005/06 je neregularno

Tvrdnja je to koju su na plenumu izrekli predstavnik NK Radoboj Zdenko Vidović i predstavnik NK Stubica Branko Mirt. Po


Tvrdnja je to koju su na plenumu izrekli predstavnik NK Radoboj Zdenko Vidović i predstavnik NK Stubica Branko Mirt. Po Vidoviću prvenstvo je neregularno jer se utakmica Vatrogasac - Radoboj trebala registrirati u korist Radoboja, zbog nastupa jednog igrača Vatrogasca koji nije imao pravo nastupa.

S tri boda iz tog susreta prvak 1. ŽNL za sezonu 2005/06. bio bi Radoboj. Mirt, pak, svoju tvrdnju temelji na činjenici da se u posljednjih nekoliko kola naveliko pričalo o namještanju rezultata, a nitko iz čelništva Nogometnog saveza nije poduzeo ništa.


Prošlog petka u Zaboku je održan Plenum Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Iako je održan u istom prostoru kao i lani, ove godine je bilo mnogo ugodnije, jer je u dvorani Vatrogasnog doma u međuvremenu postavljena klima. No, i uz klimu na trenutke je atmosfera dolazila do usijanja.

Ipak, krenimo redom. Prvo su na Plenumu odrađene protokolarne stvari, kao što su usvajanje dnevnog reda, izbor zapisničara i ovjerovitelja zapisnika, te podjela pokala i priznanja za proteklu natjecateljsku sezonu. Slijedila su izvješća o radu i rasprava po istima.

Izvješće o radu prvo je podnio povjerenik za natjecanje Branko Kušan. Između ostalog spomenuo je klubovima da trebaju proraditi na disciplini kako igrača, tako i stručnog osoblja, naročito u mlađim uzrastima. Isto tako je zamjerio nekim klubovima da na utakmice mlađih uzrasta dolaze s nedovoljnim brojem igrača. Kod mlađih uzrasta posebno je pohvalio ligu limača i istaknuo da ona bila pun pogodak. Nadalje, spomenuo je da je suđenje bilo dobro, ali ne odlično ili vrlo dobro, nego samo dobro i da je bilo na nivou prikazanog nogometa. Istaknuo je da bi suđenje trebalo podići na viši nivo, ali da u Zagorju i nadalje nema dovoljno dobrih i kvalitetnih sudaca.

Na Kušana se nadovezao i Tajnik Saveza Vilibald Skočaj koji je spomenuo da se neki klubovi nisu držali propisanog roka za otkazivanje utakmica i odigravanje utakmica u novom terminu. Spomenuo je i nedolazak liječnika na utakmice i napomenuo da se u višim rangovima natjecanja prema novim naputcima utakmice neće odigravati ako nije prisutan liječnik. I na kraju je Skočaj opomenuo klubove da trebaju na vrijeme regulirati troškove službenih osoba na utakmicama.

Rasprava o izvješćima

Nakon toga krenula je rasprava. Većina prisutnih koji su se javili za riječ spomenuli su problem u pronalasku liječnika za utakmice. Od ostalog izdvajamo: Stjepan Ded iz NK Inkop je prigovorio na rad stegovnog suca, te je iznio vrlo zanimljiv, ali teško izvediv prijedlog u vezi sa sucima. Naime, predložio je da ukoliko sudac na utakmici dobije negativnu ocjenu, da mu se ne treba platiti za suđenje.

Mladen Bosak iz NK Matija Gubec je nogometne suce usporedio s prometnim policajcima, odnosno rekao je kako su suci na utakmici isti kao policajci na cesti i pojasnio je to da policajci na cesti samo gledaju da ti napišu globu, dok suci često posežu za javnim opomenama i isključenjima s obzirom da klub mora platiti Savezu za svaki žuti ili crveni karton.

Nakon toga za riječ se javio predstavnik NK Radoboj Zdenko Vidović i odmah iznenadio sve prisutne tvrdnjom da je proteklo prvenstvo neregularno. To je argumentirao tvrdnjom da utakmica između njegovog kluba i NK Vatrogasac nije regularna jer je za Vatrogasac nastupio igrač koji nije imao pravo nastupa, jer nije objavljen u službenom glasniku. Prema tome ta je utakmica trebala biti registrirana u korist Radoboja i s ta tri boda Radoboj bi bio prvak. Nadalje je prigovorio da disciplinski sudac ima neujednačen kriterij i da postoji nesrazmjer kazni, te je na kraju predložio da Nogometni savez, s obzirom da ubire mnogo novaca od tih kazni, dio toga vrati u klubove, pa makar kroz kupnju lopti, tako da se na svim igralištima igra s istim loptama.

Branko Mirt NK Stubica, Donja Stubica također je rekao da prvenstvo nije regularno. Uporište za tu tvrdnju pronalazi u činjenici da se tijekom odigravanja posljednjih kola proteklog prvenstva naveliko pričalo o namještanju rezultata i kupovanju utakmica, a na to nitko nije reagirao. Istaknuo je da njegov klub u tome nije sudjelovao, što je i vidljivo iz rezultata odigranih utakmica protiv klubova koji su bili kandidati za ispadanje i za naslov prvaka. Za suđenje je rekao da su suci imali sitnih grešaka, ali da je suđenje uglavnom bilo dobro.
Svima je ukratko odgovorio predsjednik NS KZŽ Ivan Jurina, koji je istaknuo da je između ostalog i prisustvo liječnika na utakmici propisano od strane UEFA-e i HNS-a i da se tih propisa NS KZŽ dužan pridržavati. Što se tiče suđenja istaknuo je da bi s obzirom na ponašanje igrača opomena trebalo biti i više, te je naglasio da disciplinski sudac previše popušta kod određivanja kazni.

Zdenku Vidoviću je odgovorio da je odgovore dobio pisanim putem i da ukoliko želi može predmet dati na arbitražu. Nastavila se žestoka diskusija u kojoj je Vidović iznosio svoje argumente s jedne strane, a Jurina s druge strane svoje.

Na kraju je Božidar Smrekar u vezi problematike s liječnicima rekao da pri NS KZŽ djeluje i zbor liječnika od kojeg se može zatražiti liječnik koji bi bio prisutan na utakmici.

Kalendar natjecanja

Povjerenik za natjecanje upoznao je prisutne s kalendarom natjecanja. Tako će prvenstvo 1. ŽNL početi 27. kolovoza, a natjecanje u 2. ŽNL 3. rujna. Kod prvoligaša svoje utakmice će u subotu igrati NK Straža, a u drugoj ligi subotom će igrati NK Đalski. Predstavnik NK Mladosti iz Zaboka nije znao reći da li će igrati i dalje nedjeljom u jutarnjem terminu ili u poslijepodnevnom.
Tjedan prije početka natjecanja 1. ŽNL odigrat će se i 1. kolo Kupa. Od ove sezone u natjecanje se nakon višegodišenje pauze vratila i ekipa Milengrad iz Budinščine koja će se natjecati u 2. ŽNL.

U prvom kolu 1. ŽNL sastab će se: Radoboj - Inkop, Mladost Z - Rudar M, Oštrc - Jedinstvo, Stubica, - Matija Gubec, Pregrada - Gaj, Vatrogasac - Rudar D i Straža - Oroslavje.

Prvo kolo u 2. ŽNL međusobno će snage odmjeriti: Ivančica - Mladost MB, Milengrad - Sloga, Mladost B - Đalski, Omladinac - Toplice i Zagorec VT - Lobor.

Prvo kolo kupa igra se 20. kolovoza. U prvom kolu ne nastupaju prošlosezonski trećeligaši (Zagorec KR, Tondach, Predionica) i prvaci županijskih liga (Schiedel i Oštrc). Parovi 1. kola kupa su slijedeći: Rudar D - Jedinstvo, Zagorec VT - Straža, Oroslavje - Matija Gubec, Inkop - Sloga, Radoboj - Stubica, Pregrada - Mladost Z, Toplice - Omladinac, Mladost B - Vatrogasac, Đalski - Lobor, Mladost MB - Rudar M i Ivančica - Gaj.

Datum odigravanja drugog kola kupa još nije određen, ali su izvučeni parovi. Tako će međusobno igrati pobjednici susreta Toplice - Omladinac i Đalski - Lobor, Tondach će gostovati kod pobjednika susreta Radoboj - Stubica. Schiedel će ugostiti pobjednika između Mladosti MB i Rudara M. Pobjednik susreta Pregrada - Mladost Z ugošćuje pobjednika susreta Oroslavje - Matija Gubec. Predionica dočekuje pobjednika iz susreta Zagorca VT i Straže. Oštrc gostuje kod boljeg iz ogleda Rudara D i Jedinstva. Krapinski Zagorec će ugostiti pobjednika utakmice Inkop - Sloga, dok će međusobno igrati pobjednici iz susreta Ivančica - Gaj i Mladost B - Vatrogasac.

Još članaka iz "Sport"

Facebook