Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi detalji: Ovo su razlozi izbacivanja Perišića iz momčadi


Večer uoči gostovanja Hajduka kod Lokomotive u sklopu drugog kola SuperSport HNL-a stigla je vijest kako je trener Gennaro Gattuso izbacio Ivana Perišića (35) iz momčadi zbog nediscipline. Perišić neće konkurirati za utakmicu protiv Lokomotive, a zasad nije poznato kada će se vratiti u kadar.

Perišić ove sezone nije u pravoj formi i taj problem je poznat već neko vrijeme. Upisao je četiri nastupa te odigrao 149 minuta, bez konkretnog učinka. Protiv Ružomberoka u posljednjoj utakmici igrao je zadnjih pola sata. Ovo nije prvi put da je Gattuso izbacio važnog igrača iz sastava. Uoči gostovanja na Farskim otocima Talijan je odstranio Emira Sahitija (25) zbog nediscipline, no Sahiti je bio vraćen u sljedećoj utakmici protiv Slaven Belupa, piše Index.

"Ne pada mi na pamet remetiti momcima i klubu mir"

O cijeloj situaciji Perišić se oglasio na Instagramu malo prije jedan ujutro gdje je objavio poruku: "Danas je važna utakmica i ne pada mi na pamet remetit momcima i klubu mir tako da skrećem pažnju na sebe. Sritno ciloj ekipi, a o onome što se dogodilo možemo nakon toga. HŽV."

No što se zapravo dogodilo? Grubo zvuči da je Perišić, koji je cijelu karijeru poznat kao igrač kojem su disciplina i profesionalnost na prvom mjestu, izbačen baš zbog nediscipline. Prema našim informacijama, razlog izbacivanja je nešto što se događa u svakoj momčadi, ali je daleko veći interes jer se radi baš o Perišiću. Nije bilo nikakvog kašnjenja ni odbijanja izvršavanja zadaća, što bi se karakteriziralo kao nedisciplina.

Bio je nezadovoljan jer nije u prvom sastavu protiv Lokomotive

Perišić je nakon utakmice u Slovačkoj navodno bio nezadovoljan što nije bio u početnom sastavu, a stvari su sigurno eskalirale kada je na jučerašnjem treningu shvatio da ga Gattuso ne vidi u prvom sastavu ni za utakmicu protiv Lokomotive. Njegova nervoza na treningu zbog te spoznaje je bila jasno vidljiva. Nakon treninga na terenu, momčad se prebacila u teretanu gdje su odrađivali zacrtane vježbe.

Gattuso je nakon završetka treninga na terenu otišao u svoj ured te je poslao svog pomoćnika da obavijesti Perišića da dođe u njegov ured na sastanak, na što je Perišić odgovorio da će doći za nekoliko minuta kad odradi vježbu koju je u tom trenutku radio. Gattusu se nije svidjelo što Perišić nije odmah došao, otišao je u teretanu i pred momčadi mu rekao da se to tako ne radi i da se treba odmah pojaviti ako ga je on zvao.

Njih dvojica su nakon toga odradili razgovor, čiji sadržaj znaju samo oni, a na kojem je Gattuso Perišića očito obavijestio da neće konkurirati za utakmicu protiv Lokomotive. Postoji već sada sto verzija onog što se jučer dogodilo koje se razlikuju u razini dramatičnosti sukoba i izgovorenih riječi, ali oko činjeničnog slijeda događaja slažu se svi.

Perišić u Hajduku ima uvjete koje ne bi imao nigdje drugdje

Sve navedeno zvuči zaista benigno i tko god je ikada bio dio neke svlačionice, makar i na amaterskoj ili omladinskoj razini, zna da se ovakve situacije događaju svako malo. Izvana izgleda ružno i u suštini tu nitko ne izgleda dobro, ni Perišić ni Gattuso. Čini se kao sukob koji se može riješiti jednim normalnim razgovorom, ali problem je uvijek isti - ego.

Ako Perišić može zatomiti svoj ego i prihvatiti stvarnost da na terenu ne pruža ni približno u skladu sa svojim renomeom, da mu Hajduk daje minute koje drugdje ne bi dobio s ovom razinom izvedbe i ako s druge strane Gattuso može zatomiti svoj ego i prihvatiti da ne može baš sve biti iste sekunde kada je on zacrtao, da nekad ipak treba pronaći balans, onda njih dvojica mogu nastaviti dalje.

Perišić želi igrati, i to je normalno, ali nije normalno da ima bilo kakav poseban tretman i minutažu veću od onoga što zasluži na terenu. Jasno je da je nervozan i da mu je teško jer i sam vjerojatno osjeća da nije pravi te da je upitno hoće li nakon ozljede više ikad biti na prijašnjoj razini, ali to mu ne daje pravo da na bilo koji način svoje nezadovoljstvo projicira na ostatak kluba. Treba mu dati još vremena da se proba vratiti i Hajduk mu ga daje. Nitko drugi mu ne bi dao te uvjete za oporavak i to kao igrač treba cijeniti.

Ni Gattuso nije cvijeće u ovoj priči

S druge strane, Perišićev odgovor na poziv na sastanak je zaista bio potpuno normalan. Nije odbio sastanak, nije se bunio, nego je htio odraditi do kraja zacrtano što bi mu oduzelo par minuta, a ne pola sata. Gattuso ima pravo na provođenje svojih zamisli i nametanja reda kako on smatra da treba, ali izvana se čini da sukob ne bi završio izbacivanjem iz momčadi po ovom slijedu događaja da Perišić nije nervozan jer ne igra dobro, a da Gattuso nije nervozan jer mu cijela momčad ne igra dobro.

Disciplina je super i naravno da je potrebna, ali ako postoji samo disciplina dok se na terenu ne događa ništa, to je jednosmjerna ulica prema gubljenju momčadi i nepovratnom narušavanju međusobnih odnosa. Sličan slijed događaja s drugim akterima i drugim razlozima smo u Hajduku vidjeli već dovoljan broj puta. Doduše, ako klub vjeruje u trenera i stoji iza njega, onda postoji samo jedna strana na koju može stati, tko god bio u pravu.

U zaključku, ovo je sukob koji se može riješiti normalnim razgovorom i u suštini je benigan, ali ako obojica ne mogu malo zatomiti ego i prihvatiti da su možda obojica pogriješili, onda može eskalirati do nečega gdje na kraju najveću cijenu neće platiti ni Perišić ni Gattuso, nego klub. Za sve bi bilo najbolje da prevlada razum, ali samo će vrijeme pokazati što će se na kraju dogoditi.

Još članaka iz "Sport"

Facebook