Prethodni članak
Sljedeći članak

Upravo završila velika utakmica u Maču! Evo kako je bilo


Nakon sjajne predstave u pretkolu Hrvatskog nogometnog kupa, u kojem su izbacili Karlovac 1919, nogometaši Gaja iz Mača u 1. su kolu dočekali hrvatskog prvoligaša Varaždin. Bila je to još jedna utakmica u Maču u kojoj je na natjecateljski način gostovao prvoligaš i to trenutno s petog mjesta SuperSport HNL-a, nakon dvije uzastopne pobjede bez primljenog gola prije reprezentativne stanke. Svakako veliki izazov za Gaj, ali i utakmica u kojoj se moglo uživati.

Gosti na odmor sa dva gola prednosti

Gaj je krenuo vrlo hrabro i ofenzivno i već u prve dvije minute dva puta zaprijetio iz auta s desne strane koje dalekometno baca Jurica Sambol. Nakon toga u trećoj minuti korner a u četvrtoj slobodan udarac za Gaj, oba puta lopta je išla pred gol, ali nije bilo završene reakcije.

Varaždin je prvi puta zaprijetio u sedmoj minuti, kada iz slobodnjaka sa 25 metara s lijeve strane puca Jurica Poldrugač, ali lopta odlazi pored gola. U 15. minuti Sambol se našao na 20 metara od gola, gdje je srušen, no sudac ne smatra da je to za prekršaj. U kontri Marko Dabro izlazi u šansu, prebacuje Mihaela Mikulića i pogađa prečko. No lopta se sretno odbija do Alekse Latkovića koji ju glavom šalje u praznu mrežu za 0:1.

Varaždin je nakon toga malo smirio utakmicu, stao na loptu, no Gaj se nije obeshrabrio. U 29. minuti Tomislav Haramustek pucao je iz slobodnjaka sa preko 30 metara s lijeve strane. Bio je to vrlo nezgodan udarac, koji otišao tik pored lijeve stative golmana Josipa Silića. U 32. minuti Haramustek se dobro probio u kazneni prostor s lijeve strane, ali je u dobroj situaciji za ubacivanje predao loptu obrani gostiju.

No, u 38. minuti Varaždin dolazi do 0:2. Domaćini su izgubili jednu loptu u polovici protivnika, krenula je duga lopta na Dabru, koji puca i pored Mikulića pogađa za 0:2. U 45. minuti s desne strane za Gaj je ubacio Martin Šaban, ali je obrana otklonila, a minutu kasnije Ivan Abramović je dam izašao na Silića, ali je akciju prekinulo dosuđeno zaleđe. Nakon toga glavni sudac Čulina svirao je kraj prvog poluvremena. Varaždin je otišao na odmor sa prednošću, no Gaj se hrabro borio i ostavio vrlo dobar dojam.

Gaj smanjio, ali Varaždin ipak dalje

U nastavak je Varaždin krenuo prilikom u 48. minuti, kada se po desnoj strani probio Vane Jovanov, no njegovo je ubacivanje 'zapelo u prometu'. Minutu kasnije Enes Alić puca sa 30 metara iz slobodnjaka, ali u živi zid. U 52. minuti Poldrugač lijepo puca s lijeve strane iskosa i pogađa vanjski dio stative. 

Nakon što je prvih deset minuta Varaždin dominirao, prva prilika za Gaj u nastavku donijela je povratak Gaja u utakmicu. Na odličnu loptu Šaban je u 56. minuti izmaknuo obrani, izašao sam pred Silića i rutinirano poslao loptu kraj njega za 1:2. Na drugoj strani U 57. minuti Mikulić brani dobar pokušaj Dabri. U 62. minuti, tek što je ušao u igru u šansi se našao Niko Domjanić, no nakon ubacivanja s desne strane, pucao je glavom pored gola.

Gaj je bio sve hrabriji, publika je živnula, ali čini se poneki put i s pravom bila ljuta na suca Čulinu, koji nije baš imao jednak kriterij kod suđenja prekršaja. Primjer koji je razljutio domaćine zbio se u 67. minuti, kada je Dino Postonjski nakon sjajnog prodora, zaustavljen na 25 metara, činilo se prekršajem, a u istoj minuti Sambolu je sviran prekršaj na drugoj strani vrlo sličan ovom nesuđenom. No u 69. minuti prekršaj je suđen za Gaj, na desnoj strani na nekih 30 metara. Pucao je Šaban, malo preko gola.

Gaj se ne predaje i želi izjednačenje. U 78. minuti nakon ubacivanja s desne strane, Silić izbija na 16 metara, gdje je Postonjski koji puca iz prve, od bloka u korner, pa nakon njega još jedan, nakon kojeg Silić hvata loptu. U 84. minuti na 30 metara srušen je Postonjski, a slobodan udarac puca Haramustek. Silić je nesiguran, lopta mu se odbija i netko iz obrane u gužvi kraj tri domaća igrača izbija loptu. Gužva se nastavlja i dalje, no gosti nekako izbijaju loptu. 

U 87. minuti Sambol opet baca aut u kazneni prostor, glavom puca Tomislav Mazalović, no Silić hvata loptu. U prvoj minuti nadokande, Gaj spaja pet odličnih dodavanja i gosti moraju raditi prekršaj na Postonjskom. Šaban pogađa živi zid, pa odbijenu loptu baca u srce kaznenog prostora, ali Čulina sudi prekršaj u napadu. Varaždin je tako sačuvao pobjedu, no Gaj je stvarno ostavio sjajan dojam i u većem dijelu utakmice parirao prvoligašu. Bravo za Gaj. 

Navijali i župan Željko Kolar i načelnica Mladenka Mikulec Šimunec

Utakmici su prisustvovali brojni zagorski ljubitelji nogometa, između ostalih i župan KZŽ Željko Kolar, koji je uputio čestitke igračima Gaja na kako je rekao fantastično odigranoj utakmici. ''Ipak je Varaždin klub nekoliko rangova iznad, ali to se baš na igralištu i nije vidjelo. Stvarno sjajna atmosfera, sjajni navijači. Šteta, jer imao je Gaj pred kraj utakmice jednu sjajnu priliku za izjednačenje i pitanje je kako bi bilo u produžecima. Gaj je već izbacio Karlovac, koji je rang iznad njih i pokazali su da imaju ekipu za viši rang, tako da im želim svu sreću u daljnjem natjecanju u 3. NL centar i još jednom stvarno čestitke na sjajno odigranoj utakmici.'' – rekao nam je Kolar, s kojim je u društvu utakmicu gledala i načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, koja nije krila ponos. ''Gaj je danas bio odličan, igrao je tako kvalitetno da je ta igra iznad ranga u kojem trenutno igraju. Ja sam jako ponosna da njih i tu smo svi skupa da ih bodrimo u svim pobjedama, i u ovako dobrim utakmicama.'' - rekla je načelnica.

Izjave trenera: Marijan Glavica, trener NK Gaj Mače: ''Mislim da smo odigrali jednu dobru utakmicu, protiv jedne odlične prvoligaške ekipe, koja je zasluženo prošla dalje, ali ono što je u kupu zanimljivo, kad smo zabili gol i smanjili na 1:2 imali smo i mi neke prilike, tako da smo možda mogli ući i u produžetak. Jako sam zadovoljan sa pristupom i odnosom igrača, čestitke Varaždinu na prolazu i želim im sreću u daljnjem natjecanju.'' 

Nikla Šafarić, trener NK Varaždin: '' Bila je to rekao bih, klasična kup utakmica. U prvom poluvremenu vodimo 2:0, kontroliramo utakmicu, i onda umjesto da odemo na tri razlike, dobijemo iz nesmotrenosti, nakon duge lopte gol, i naravno da se onda malo i tenzija digla, ali mislim da je ovo bila prava natjecateljska utakmica i čestitam igračima i jedne i druge ekipe na odličnoj utakmici.'' 

SuperSport Hrvatski nogometni kup, 1. kolo

GAJ MAČE – VARAŽDIN 1:2 (0:2)

SUCI: Čulina, Benković, Krmar, Bolić; GLEDATELJA: 550

STRIJELCI: 0:1 Latković 15', 0:2 Dabro 38', 1:2 Šaban 56'

GAJ MAČE: Mikulić, I. Grozdek (46' Samarin), Kotarski, Ristovski, Sambol, Postonjski, Haramustek, Abramović (75' A. Grozdek), Šaban, Frtalj (75' Puček), Mazalović; trener: Marijan Glavica

VARAŽDIN: Silić, Jovanov (87' Mladenovski), Škaričić, Poldrugač, Duvnjak, Dabro (62' Domjanić), Tepšić, Mištrafović (62' Maglica), Marina, Latković (87' Ćorić), Alić (78' Boršić); trener: Nikola Šafarić 

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook