Prethodni članak
Sljedeći članak

«Injekcija» posustalim Svečanostima

Na izvanrednoj skupštini Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, održanoj 11. veljače u Krapini, za umjetničkog dire


Na izvanrednoj skupštini Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, održanoj 11. veljače u Krapini, za umjetničkog direktora Svečanosti kajkavskih popevki jednoglasno je izabran ugledni akademski obrazovani glazbenik Josip Cvitanović, koji tako nasljeđuje Stjepana Mihaljinca koji je podnio ostavku i nakon 40 godina vjernosti Krapini zahvalio se na dužnosti koji je desetljećima uspješno obnašao.


Zahvaljujući maestru za nemjerljiv doprinos njegovanju kajkavskih popevki i vjernosti Krapini, predsjednik Društva Tomislav Cerc darovao je Mihaljincu uokvirenu fotografiju s njegova nastupa kao dirigenta na prošlogodišnjim Svečanostima kajkavskih popevki, premda oproštajna svečanost tek slijedi.

Maestro Mihaljević

- S kakvim osjećajem odlazite s nezahvalne dužnosti umjetničkoga direktora Svečanosti kajkavskih popevki?

-Ponosan sam na ono što smo napravili u proteklih 40 godina. Procijenio sam kako je normalno nakon četiri desetljeća zahvaliti se na toj dužnosti i dati priliku nekom mlađem da nastavi taj posao. Biološki sat otkucava svoje. Mislim kako će kolega Cvitanović taj posao dobro raditi. U svojim posljednjim javnim istupima ja sam uvijek naglašavao koliki smo golemi broj pjesama proizveli, našu skrb za kvalitetu tekstova i glazbe, za pravilan izbor vokalnih solista i aranžera. Imali smo sjajnu suradnju s Hrvatskom radiotelevizijom i orkestrom koji je dao sjajan doprinos cijeloj manifestaciji.

Prilagodba današnjem vremenu

-Koliko dugo surađujete sa svojim krapinskim glazbenim nasljednikom?

-Otkako se pojavio, najprije kao instrumentalist, potom kao dirigent i aranžer. U njemu sam vidio čovjeka koji svojim širokim pogledom na glazbu, jer on poznaje rock i pop glazbu, a aranžmane koje je radio za Svečanosti kajkavskih popevki bili su odgovarajući, može nastaviti zadaću umjetničkog direktora. Razgovarajući s njim shvatio sam kako ima želju i volju, onaj gard koji smo imali Drago Britvić, prof. Vlado Seljan i ja, dakle ekipa koja je započela Krapinski festival. Zaokružio sam 40 godina i nadam se da će sljedećih 40 kolega Cvitanović. Bavim se glazbom, glazba je moj život, ja sam Zagorec i bit ću pri ruci gospodinu Cvitanoviću za sve što će mu biti potrebno.

Novi umjetnički ravnatelj Svečanosti kajkavskih popevki, Josip Cvitanović, ne krije želje za inovacijama i novom «injekcijom» festivalu:

-Treba poboljšati kvalitetu pjesama i svesti festival na jednu koncertnu večer s novim skladbama u subotu, vratiti nagrade na festival i probuditi zamrlu medijsku pozornost, modernizirati orkestar, ne ukinuti večer prije, nego napraviti svake godine revijalnu večer, jer materijala ima. Lijep je, ali težak, osjećaj naslijediti Stjepana Mihaljinca, koji je 40 godina uspješno radio taj posao i neće mi biti lako. Želja je mnogih da se Svečanosti malo moderniziraju, bez ukidanja tradicije, ali prilagodba vremenu je nužna. To podrazumijeva i promjene na listi izvođača. Svi želimo da imamo festival koji je zanimljiv cijeloj Hrvatskoj, ne samo kajkavcima. Trebamo pjevače koji su trenutno popularni, da nam naprave uslugu i promoviraju nas, a mi ćemo uslugu napraviti debitantima i mladima- najavio je Cvitanović promjene.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook