Prethodni članak
Sljedeći članak

Policija nemoćna, a cestari aljkavi

Dragutin Klasić (47) iz Krapine prva je žrtva prometnog kaosa nastalog zbog zatvaranja sustava naplate na autocesti Zagr


Dragutin Klasić (47) iz Krapine prva je žrtva prometnog kaosa nastalog zbog zatvaranja sustava naplate na autocesti Zagreb - Macelj i puštanja u promet spoja državne ceste D-1 ispred čvora Krapina na županijsku cestu, koji je stradao u naletu kombija na kamion, 10. veljače, podlegavši ozljedama nakon nekoliko dana.


Upravo je ta nesreća, u kojoj je teže ozlijeđeno još troje radnika, nagnala PU krapinsko-zagorsku da ponovi svoja upozorenja Hrvatskim cestama da će na tom raskrižju, koje je loše oblikovano i dimenzionirano, tijekom vikenda, praznika i turističke sezone doći do smanjenja protočnosti i sigurnosti prometa. PU je još u prosincu poslala i dopis ŽUC-u kojim traži uklanjanje nedostatka na tzv. alternativnom pravcu kroz okolna sela. Policija je, obišavši sporni pravac kroz sela od Zaboka do Krapine, uočila brojne nedostatke: zavoje s premalim radijusima, nogostupa većinom nema, cesta je preuska za mimoilaženje, nema primjerene signalizacije itd., naglasivši da vožnja po tim cestama u stanju kakvom jest predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Pozvavši se na čl. 6. Zakona o sigurnosti prometa, kojim je propisano kako se ceste moraju projektirati da bi bile sigurne, načelnik PU Željko Cujzek zatražio je od ŽUC-a da hitno ukloni uočene nedostatke. - Kako će lokalna cesta biti preopterećena i kamionima, ograničit će se prometovanje onim težima od 7,5 tona. Nužno je do turističke sezone ukloniti sve nedostatke. Ne dođe li do toga, kolone će spojiti Zagreb i Macelj - kaže Cujzek. Nadležni se trebaju zapitati treba li čekati novu pogibiju ili stradavanje djece koja svaki dan pješačeći do škole voze slalom života i smrti boreći se s kamionima, ili odmah naći novac za prepravke.

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook