Prethodni članak
Sljedeći članak

»Sotona forever« ispisano na spomenicima

Tridesetak izvađenih križeva preokrenutih naopačke, poruke na spomenicima koje veličaju Sotonu, razbijene flaše i ostaci


Tridesetak izvađenih križeva preokrenutih naopačke, poruke na spomenicima koje veličaju Sotonu, razbijene flaše i ostaci plastičnih čaša, djelo je zasad nepoznatih počinitelja koji su u noći na četvrtak oskvrnuli nekoliko grobova na Gradskome groblju u Zlataru.

Ovaj vandalski čin zgrozio je ovaj mirni gradić jer ovdašnji stanovnici prvi put susreli su se s porukama, poput »Sotona forever« (sotona zauvijek), koje su dosad mogli vidjeti samo na filmu.

Takve poruke, naime, ispisane su na Središnjem križu i još nekoliko grobova uz glavni put na zadnjem počivalištu Zlatarščana. Odmah je reagirala policija, a voditelj Ureda načelnika PU krapinsko-zagorske, Miljenko Fruk, najavljuje da su počiniteljima već na tragu te da će ih brzo uhvatiti.

No, radi interesa istrage, Fruk nam u petak nije mogao otkriti pjedinosti. Prema našemu kratkom razgovoru sa komunalnim djelatnikom na groblju, i mještani naslučuju tko su počinitelji.

»Na groblju smo i ranije prolazili prazne boce i čaše jer tu mladi, najvjerojatnije polaznici obližnje srednje škole, piju alkohol. Znalo se naći i po 20 - 30 praznih boca od vina. Slično se događa i u gradskome parku u kojemu, ne samo da mladi rade nered, već i lome košarice za otpad«, kazao je komunalni djelatnik.

U četvrtak i petak Zlatarom je kružila priča da se nitko drugi ne krije iza ovog vandalskog čina, do neki od polaznika zlatarske srednje škole.

Prem informacija koje Vjesnik neslužbeno doznaje, doista je riječ o nekoliko maloljetnika iz spomenute škole koji kupuju alkohol u zlatarskim trgovinama i najčešće ga ispijaju na groblju, ili u dvorištima napuštenih prostora u središtu grada.

Inače, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog povrede mira pokojnika. Prema riječima zamjenice Općinske državne odvjetnice u Zlataru, Albine Tisanić Grzelja, za kazneno djelo povrede mira pokojnika zapriječena je novčana kazna do100 dnevnih zarada, odnosno do tri mjeseca zatvora.

No ,tužiteljica Tisanić - Grzelja smatra da bi potonje kazneno djelo u konkretnom slučaju moglo biti u stjecaju sa uništenjem i oštećenjem tuđe stavri, ako se radi o uništenju ili oštećenju vrijednih ili skupocjenih nadgrobnih spomenika.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook