Prethodni članak
Sljedeći članak

Dovoljno je reći: «Dečki z bregov»

Zagorski ansambl koji iduće godine slavi 30. obljetnicu aktivnog glazbenog rada, koji iza sebe ima 13 samostalnih nosača


Zagorski ansambl koji iduće godine slavi 30. obljetnicu aktivnog glazbenog rada, koji iza sebe ima 13 samostalnih nosača zvuka, brojne hitove i kroz kojeg je prošlo petnaestak glazbenika, nije potrebno predstavljati. Dovoljno je reći da «Dečki z Bregov» spremaju svoj novi album.



Davati ocjenu o kvaliteti, popularnosti i značaju nekog glazbenika ili glazbenog sastava, daleko nadmašuje našu kompetentnost, ali i ambicije u ovoj rubrici. Ipak, nitko nam ne može osporiti tvrdnju da je prije 29 godina osnovan jedan od ponajboljih zagorskih glazbenih sastava, koji zaslužuje biti na naslovnici neke buduće antologije ili pak leksikona zagorske glazbe.

Članovi ansambla

Riječ je, naravno, o ansamblu «Dečki z bregov», koji je osnovan 1977. godine, a jedan od osnivača bio je i Stjepan Hanžek, koji i dan danas uspješno vodi mlađe članove tog «starog» sastava, kroz kojeg je u ovih 29 godina prošlo petnaestak kvalitetnih glazbenika. Tako uz Hanžeka, ansambl danas čine Miroslav Čavec, Miroslav Sente, Anđelko Cujzek, Željko Turčec i Marjan Hajdek.

Trinaest nosača zvuka, brojne nagrade

«Dečki z bregov» iza sebe imaju toliko nastupa, uspjeha i nagrada da je podatak kako su na svojih petnaestak nastupa na bedekovčanskom festivalu «Igrajte nam mužikaši», na kojem su prvi put nastupili 1981. godine, osvojili daleko najviše nagrada, tek jedan mali kamenčić u mozaiku čije ćemo slaganje ostaviti nadobudnom autoru spomenute antologije, odnosno leksikona.
Ipak, spomenut ćemo da su do sada izdali nevjerojatnih 13 samostalnih nosača zvuka sa oko 130 pjesama od koje su brojne postale nezaobilazni hitovi te dio kajkavske kulture i standardnog repertoara zagorskih «svadbenih» bendova.

Zagorski cug i «cugek»

Naime, autor ovih redaka nije do sada prisustvovao nijednoj svadbenoj svečanosti u Hrvatskom zagorju na kojoj se, u trenucima kada je potrebno «zapaliti» i dići na noge uzvanike i svatove, mužikaši nisu poslužili provjerenim receptom i «hdrapili» popularni hit «Zagorski cug», nakon čega se redovito stvori plesna kolona, koja je naravno nazvana «cugek». Osim toga, standardne su i pjesme «Tako si divna u bijelom» te «Sjećanja», a moramo se i prisjetiti vremena prije uvođenja mogućnosti civilnog odsluženja vojnog roka, kad su radijske «želje, čestitke i pozdravi» bili nezamislivi bez desetak izvođenja dnevno velikog hita «Zagorec gda h vojsku ide».

Tajna uspjeha i planovi

Skromni Stjepan Hanžek kaže da je tajna uspjeha u kvalitetnom autoru.
-Naše najveće hitove napisao je Mihael Cvrk. On živi u Zagrebu, no često je dolazio u Zagorje, gdje je dobivao inspiraciju. Sada, nažalost, piše sve manje, no mi ćemo na svakom našem albumu imati dvije, tri njegove pjesme –rekao je Hanžek te najavio i neke novosti.
-Sada pripremamo pjesme za naš 14. album. Ove godine ćemo sve pripremiti i snimiti tako da iduće godine, uz našu 30. obljetnicu, izdamo i novi album. Također, mogu najaviti da ćemo iduće godine, istim povodom, održati nekoliko koncerta s našim prijateljima diljem Zagorja, no, za sada, još neću iznositi detalje. Mogu samo reći da smo dvije, tri lokacije održavanja koncerta već dogovorili –rekao je Hanžek, kojeg mnogi smatraju najboljim baritonistom u Zagorju po čemu su «Dečki z bregov» i poznati.
-Nisam ja najbolji baritonist. Nije to istina. Ima puno boljih od mene, no ja imam specifičan ton jer sviram na svoj način –pojasnio je Hanžek prepoznatljiv zvuk ansambla «Dečki z bregov».

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook