Prethodni članak
Sljedeći članak

ANKETA: Pitali smo roditelje u Zagorju kako se nose s troškovima uoči početka škole


Uskoro će učenici će sjesti u školske klupe, pa roditelji polako 'peglaju kartice' i opremaju svoje školarce. Za mnoge je to ogromno financijsko opterećenje, jer, kako nam kažu, sve je skuplje nego lani.

 Prvo što padne na pamet su udžbenici i radne bilježnice. U nešto povoljnijem su položaju su roditelji osnovnoškolaca, obzirom na to sa su udžbenici za osnovne škole besplatni, a uglavnomopćine i gradovi te Krapinsko – zagorska županije zajednički financiraju i radne bilježnice. No, to je zapravo samo dio velikog 'kolača', koji obuhvaća i školski pribor, bilježnice, pernice, torbe, ruksake, tenesice, papuče, novu garderobu...

Sa srednjoškolcima je situacija drugačija, odnosno roditelji u startu moraju odvojiti 300 do 350 eura više, koliko primjerice koštaju samo udžbenici za gimnazijalce, dok su za strukovne škole nešto jeftiniji. Problem je, kažu roditelji srednjoškolaca, i što se udžbenici stalno mijenjaju i ne mogu se više godina zaredom koristiti isti, a isto tako i svaka škola i profesor ima pravo birati udžbenike kojeg izdavača će kupiti. Kako se nose s tim troškovima te koliko ih košta sam početak školske godine, pitali smo u mini akneti roditelje u Zagorju.

 

Đurđica Mihovilić, Sveti Križ Začretje

Imam jednog školarca, sada kreće u 4. razred. Počeli smo se lagano pripremati za početak školske godine, nabavljamo obuću, tenesice, a pribor još nismo kupovali, to još čeka. Udžbenike i radne bilježnice dobit će u školi, moramo kupiti samo bilježnice i pribor za likovni i tjelesni te papuče za školu. U startu, sigurno će biti oko 200 eura. Torbu i pernicu imamo od prošle godine, čuvamo da što duže traje, srećom, sin nije izbirljiv. Puno nam znači što se sufinanciraju udženici i radne bilježnice, pa je ipak to velika pomoć.

 

Štefica Tuđa, Zabok

Sin je 7. razred, a curica 2. razred. Već smo se pripremili, kupili bilježnice i neke sitnice, torba i pernica ostale su od prošle godine. Odjeću i obuću uvijek treba kupiti. Početnih troškova za njih oboje je sigurno oko 500 eura. Dosta je veliki udarac to za kućni budžet, iako radimo i suprug i ja. Da radi samo jedan roditelj, ili da je više školaraca u obitelji, to bi bilo jako teško financijski za podnijeti.

 

Dinka Gregurić Briški, Zabok

Sin će sad u osmi razred. Lagano se pripremamo, još nismo sve nabavili. Trrškovi su veliki, treba tenesice, trenira i nogomet. Srećom, knjige su besplatne, no ove godine je i maturalac, pa malo po malo, nakupit će se dosta... Još ove godine bude lakše, a iduće godine i drugi sin kreće u prvi razred, pa budu dupli troškovi. Kupili smo omote knjige početkom lipnja i šokiralo me koliko samo omoti koštaju, oko 16 eura samo za omote otprilike, pa se grozim što bude kada ćemo ići ipo bilježnice i sav ostali pribor. Torbu istu ima od petog razreda, a tu je još i odjeća...

 

Stjepan Kranjčec, Lobor

Supruga sve financira, ja samo dam karticu, pa ne znam točne troškove, no znam da su dosta veliki. Imam školarcam 2. razred. Općina financira udžbenike, no druge stvari se nakupe, pribor, bilježnice, odjeća, obuća, papuče. Svaka dva, tri mjeseca novo moraš kupiti, djeca rastu. A sve je jako poskupjelo u odnosu na prije.

 

Gordana Kos, Zabok

Imam jednog školarca, 7. razred. Polako se pripremamo, treba opremu, od tenesica, papuča, hlača. Udžbenici su besplatni, no trebamo bilježnice, omote, pribor. Nakupe se troškovi, oko 300, 400 eura svakako. Samo tenesice su 150 eura. Da su tu još udžbenici, to bi otišlo u nebesa. Srednjoškolca sam imala, završio je školu, 2500 kuna su bili samo udžbenici, a gdje su onda radne bilježnice, bilježnice i sve ostalo. Jako teško, pripremali smo se, štedili unaprijed za to. Srećom nisu oba dva odjednom, a u obiteljima gdje su djeca jedno za drugim, srednjoškolci i osnovnoškolci, ne znam kako to sve poplaćati.

 

Anamarija Leško, Sveti Križ Začretje

Sad ću imati dvije školarke, treći i prvi razred. Dosta je sve skuplje nego prošle godine, bilježnice su poskupjele duplo u odnosu na prošlu godinu, ako ne i više. Dobro je što Općina subvencionira knjige. Torba, pernice, bilježnice, roba, sve košta dosta. Roditelji se moraju rangirati prema tome što mogu priuštiti školarcu, ima torbi od 100 pa do 1000 kuna, pa se morate  posložiti prema svojim mogućnostima. Ne kupim najskuplju, ali opet gledam da je ok, da je ergonomska, kvalitetna, da traje bar dvije godine. Oko 1500 kuna ćemo sigurno potrošiti, nećemo pretjerivati, samo najosnovnije, a kroz godinu se kupi onda još što treba. Ne treba sve biti najskuplje. Treba se prilagoditi mogućnostima.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook