Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljena velika prognoza za snijeg od studenog do kraja siječnja


Prognoze snježnih padalina za zimu 2024./2025. pokazuju globalni vremenski utjecaj slabe La Niñe, koja se sada počinje pojavljivati u Pacifiku, pripremajući se za zimu. Severe Weather donosi detaljnu prognozu za zimu i snijeg.

La Niña izravniji utjecaj ima na Sjevernu Ameriku. Europa nije poznata po tome da ima specifične, odnosno izravne utjecaje s obzirom na to da je predaleko od izvora. No to ne znači da nema utjecaja, prenosi Index.

La Niña mijenja vrijeme globalno, ali osim izravnog utjecaja na Sjevernu Ameriku, Europa ima mnoge druge čimbenike koji dolaze u igru prije nego što utjecaj La Niñe može doprijeti do nje. 

Format ove prognoze snježnih padalina je jednostavan. Pogledat ćemo dva dobro uspostavljena sustava za sezonsko vremensko prognoziranje, ECMWF i UKMO. Podaci korišteni za izradu ovih slika su najnoviji dostupni, iz sredine kolovoza.

Ove prognoze prikazuju anomaliju snježnih padalina, što znači da prikazuju područja za koja se prognozira da će imati više (ili manje) snijega od uobičajenog. Ako se za neko područje prognozira da će primiti manje snijega od normalnog, to ne znači da neće biti snijega, već da se očekuje manje padalina nego inače.

Severe Weather započinje s modelom s ECMWF, najčešće korištenim i vrlo cijenjenim sezonskim sustavom za prognoziranje.

Prije svega, prosječna prognoza za Europu pokazuje ispodprosječne snježne padaline.

Međutim, zbog utjecaja lokalnog sustava niskog tlaka na sjeveru, za Skandinaviju se prognozira više snijega nego inače.

Prognoza za studeni također pokazuje uglavnom ispodprosječne snježne padaline diljem Europe. Mogućnost više snijega vidi se u Alpama i sjevernom Balkanu, dakle i Hrvatskoj. Prvi snijeg kod nas, dakle, predviđa se u studenom. 

Prognoza snježnih padalina za prosinac pokazuje manje snijega nego inače u većem dijelu kontinenta. Područje s više snijega nalazi se iznad Alpa i ponovno u sjevernoj Skandinaviji.

Prognoza za siječanj pokazuje smanjen potencijal za snijeg u većem dijelu kontinenta. No područje s više snijega prognozira se na jugoistoku, vjerojatno zbog anomalije visokog tlaka na sjeverozapadu. No, kako sada stoje stvari, to ne obuhvaća područje Hrvatske. 

Kako se ne može vjerovati samo jednom modelu prognoze, Severe Weather koristi i UKMO sustav za dugoročno prognoziranje uz ECMWF. Razvio ga je Ured za meteorologiju Ujedinjenog Kraljevstva, odakle dolaze skraćenica UKMO.

Prvo, gledajući sezonski prosjek za Europu, možemo vidjeti još jednu slabu prognozu snijega identičnu ECMWF-u.

Za većinu kontinenta prognozira se manje snježnih padalina nego obično, osim za neka sjeverna područja.

Prognoza za studeni pokazuje ispodprosječan potencijal za snijeg u većem dijelu Europe. Ponovno se više snijega prognozira za sjeverne dijelove, kao i u ECMWF prognozi, no ne i za područje Hrvatske, u čemu se razlikuje od prvog modela. 

Prognoza snježnih padalina za prosinac ne pokazuje značajno poboljšanje, osim za uobičajena viša područja sjevernih dijelova i malo područje na južnim Alpama te na jugoistoku.

Nema značajnih promjena u prognozi za siječanj diljem kontinenta. Kako prognoza pokazuje, potencijal za snijeg povećava se sjeveroistočno, a neka područja u središnjim dijelovima pokazuju povećanje.

Općenito, oba modela se slažu oko slabe sezone snijega u Europi, osim za sjeverna područja i neka središnja područja oko Alpa. 

Što se tiče Hrvatske, uzimamo li u obzir oba prognostička modela, možemo zaključiti da bi nešto malo snijega moglo biti u studenom i u siječnju, a u prosincu - gotovo ništa

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook