Prethodni članak
Sljedeći članak

ANONIMNO I BEZ SANKCIJA: Predajte oružje i spriječite tragedije, poziva policija

U protekloj 2020. godini u sklopu kampanje u 42 slučaja predaje građani su dragovoljno predali 24 komada vatrenog oružja, 30 komada minsko – eksplozivnih sredstava, 2629 komada raznog streljiva, 1 kg eksploziva i 5 komada ostalog oružja


U Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj danas je održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljena modernizirana kampanja ‘Manje oružja, manje tragedija’ te su iznijeti rezultati dosadašnje dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko – eksplozivnih sredstava na području PU krapinsko – zagorske.

Željko Lež, policijski službenik za prevenciju, istaknuo je da je cilj kampanje poziv građanima da predaju oružje i eksplozivne naprave bez sankcija. – Poruka koju želimo poslati je Spriječimo tragediju – budite odgovorni prema sebi i bližnjima – istaknuo je Lež. Kampanja se provodi već više od 13 godina, a aktivnosti uključuju razne interaktivne radionice te edukacije namijenjene rizičnim skupinama odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem, kao i ustupanje edukativnih materijala građanima. Modernizacija kampanje pod motom 'Imam pravo na život' nastavljena je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca.

Kampanja je sufinancirana je sredstvima EU kroz Fond za unutarnju sigurnost. Cilj kampanje ostaje nepromijenjen, a sama modernizacija kampanje vidljiva je u preventivnim alatima. - Imamo novi vizual kampanje, tiskani materijal, web stranicu MUP – a sa svim informacijama o kampanji i uputama i savjetima za građane o dragovoljnoj predajii oružja, imamo Facebook profil oglašavanje na servisima, audio i video spotove, radio jinglove i oglašavanje na radio postajama – rekao je Lež.

Voditelj službe policije Darko Krušlin apelirao je na građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja. Na području PU krapinsko – zagorske u proteklih 10 – ak godina građani su dragovoljno predali ukupno 74 komada automatskog vatrenog oružja, 118 komada vatrenog oružja za koje je potrebno odobrenje, 515 minsko – eksplozivnih sredstava, 17,8 kg ekspolziva, 51.612 komada streljiva, 64 komada ostalog oružja – plinskog i zračnog oružja. U protekloj 2020. godini u sklopu kampanje u 42 slučaja predaje građani su dragovoljno predali 24 komada vatrenog oružja, 30 komada minsko – eksplozivnih sredstava, 2629 komada razbog streljiva, 1 kg ekslpoziva i 5 komada ostalog oružja.

- Oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno preda neće se pokretati ni kazneni ni prekršajni postupak. Ovom prigodom pozivamo i apeliramo na sve one koji čuvaju ili skrivaju oružje u svojim domovima da ga bez straha od sankcije prijave policiji. Građani neka ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o svojoj predaji neka obavijeste na broj 192 ili najbližoj policijskoj postaji, a policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Takvim pristupom osiguravamo anonimnost osobe koja predaje oružje, a potencijalne opasnosti svodimo na najmanju moguću mjeru – naglasio je Krušlin.

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Željko Hlupić također je apelirao na građane da oružje i eksplozivne naprave ne donose sami u policijske postaje, ali i da ga ne bacaju u smeće, jer na taj način ugrožavaju i sebe i osobe koje sortiraju smeće. - U ovoj godini smo imali već 2 slučaja pronalaska eksplozivnih sredstava u smeću, iz poduzeća koje se time bavi su dojavili na policiju da su ih pronašli – rekao je Hlupić.

Također, na konferenciji je napomenuto da od 2. siječnja ove godine građani na isti način mogu predati i pirotehnička sredstva jer su od tog datuma i pirotehnička sredstva nedopuštena i zabranjena za upotrebu. Interes građana za ovu kampanju se povećava, istaknuli su sudionici konferencije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook