Prethodni članak
Sljedeći članak

Bagola pruža ruku pomirenja Špiljaku

Nakon što je svim općinskim vijećnicima i članovima Poglavarstva u Humu na Sutli poslao otvoreno pismo u kojem opovrgava


Nakon što je svim općinskim vijećnicima i članovima Poglavarstva u Humu na Sutli poslao otvoreno pismo u kojem opovrgava insinuacije koje je načelnik općine Božidar Brezinščak Bagola niz godina podmetao njihovoj tvrtki, predsjednik Uprave Vetropack Straže, Dragutin Špiljak, na sastanku s novinarima iznio je svoje poglede na ovaj sukob, koji je ovih dana prerastao u žestoki medijski obračun.

- Uputili smo otvoreno pismo članovima Vijeća i Poglavarstva da oni ocijene što je istina i da li stoje iza stavova načelnika, jer nam je žao da jedna osoba dovodi u sukob dvije institucije kakve su Općina i firma. Naša je firma izuzetno socijalno osjetljiva i znamo da smo tijekom 146 godina djelovanja ove tvornice bili stalno pokretač razvoja i šireg područja, a pogotovo Huma na Sutli - kazao je Špiljak ističući da ni u kom slučaju ne žele narušiti dobar odnos s Općinom. - Pretpostavljam da Bagola neće uspjeti svoje privatne frustacije proširiti na sukob Općine i firme. Bagola je u svom životopisu izašao s tezama koje nisu prihvatljive, pa smo ostali tiho. Zatim je na otvorenju knjižnice u Humu na Sutli ponovio istu stvar. Nama je tada bilo jako neugodno. Iza toga je nekoliko puta istupio s tim objedima i u novinama i na televiziji. Smatramo neprimjerenim da međustranačke sukobe želi prebaciiti na Vetropack Stražu, jer smo kao firma čitavo vrijeme od osamostaljenja i uvođenja višestranačja, što se posla tiče, apolitični. A što naši zaposlenici čine izvan radnog vremena i kakvo je njihovo političko uvjerenje, to s našim poslom nema ama baš nikakve veze. Zato ne želimo da se bilo kakvi sukobi između stranaka lome preko naših leđa - pojašnjava prvi čovjek najveće firme u Zagorju i među 500 najvećih u Hrvatskoj, odnosno među 20 najboljih izvoznika. - Eto to su razlozi, zašto se čaša prelila, zašto smo ovdje predočili našu dokumentaciju, u kojoj se lijepo vidi što se to događalo za vrijeme pretvorbe. Imamo i cjelovito izvješće Državnog ureda za reviziju, koje odražava istinitost stanja i što nas svrstava među 5 posto poduzeća koja su u skladu sa Zakonom pretvorena i privatizirana- dodao je.

Što je napisao Špiljak

Otvorenim pismom Špiljak članove Općinskog vijeća i Poglavarstva, a putem medija i javnost, želi predstaviti kronologiju pretvorbe, privatizacije, promjene vlasnika za koje ih načelnik toliko proziva u medijima i na raznim skupovima.

Kako Bagola uvijek spominje ´lopovsku privatizaciju´, upućujemo vas na Izvješće Državnog ureda za reviziju RH o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije Tvornice stakla Straža d.d.... U izvješću je navedena potpuna kronologija pretvorbe, privatizacije, prijenosa dionica na austrijsku tvrtku Hofmann&Pankl te kasnije na švicarski Vetropack.

Još jedna tema koju Bagola koristi u svom blaćenju naše firme odnosi se na plinovod, kinodvoranu i dom kulture. Upravo je Bagola koji je sudjelovao u procesu pretvorbe, htio izuzeti te objekte iz Stražine imovine, pa bi oni ostali u društvenom vlasništvu, kao što je to bilo sa stanovima koje je izgradila Straža. Ali, budući to nije učinjeno, tvrtka Hofmann&Pankl je stekavši većinski paket dionica, dobila vlasništvoi nad tim objektima. Srećom, Vlada RH je potkraj 1966. godine isknjižila sva tri objekta i prenijeli u vlasništvo općine . - S obzirom da Bagola pri izjavama nastupa kao načelnik općine Hum na Sutli, tražimo da članovi Općinskog vijeća i Općinskog poglavarstva osude njegovo nedopustivo blaćenje Vetropack Straže, a od načelnika da nam se javno ispriča. To bi samo donekle umanjilo štetu koju je nanio ugledu naše tvrtke – stoji u priopćenju za medije.

Bagolin odgovor

Bagola je odreagirao na Otvoreno pismo i sastanak Dragutina Špiljka s novinarima i pod naslovom Sve čestitke Vetropack Straži, odgovorio:

O poslovanju Tvornice stakla Straža unutar Holding grupe Vetropack i vlasniku g. Claudeu Cornazu mislim sve najbolje. Međutim, razdoblje procvata humske tvornice stakla unutar Vetropack holdinga ne može izbrisati razdoblje koje mu je prethodilo. Postupak pretvorbe i privatizacije obavljen je u skladu sa zakonom. Nikad nisam tvrdio nešto protivno. Međutim, sve što se zbivalo neposredno prije osnivačke skupštine Dioničarskog društva Tvornice stakla Straža bilo je daleko od morala i poštenja. U noći s 29. na 30. srpnja 1992. godine i narednih dana u poduzeću se vodila silna kampanja skupljanja potpisa za kandidate Upravnog odbora. Tadašnji predsjednik regionalnog odbora HNS-a g. Ivan Špiljak u sprezi sa sindikatom potajice je organizirao pojedince koji su skupljali potpise i punomoći za kandidate HNS-a. Ta očito dobro smišljena taktika urodila je željenim rezultatom. Za predsjednika UO izabran je Ivan Špiljak.

Dakle, u svim mojim dosadašnjim istupima radi se o iznošenju činjenica koje nemaju veze s Vetropack Stražom. Dosljedan svom izbornom sloganu - Humčani složni i sretni! - pružam ruku pomirnicu g. Dragutinu Špiljaku. Kao načelnik općine u trećem mandatu javno se zahvaljujem našoj tvrtki Vetropack Straži na postignutim poslovnim rezultatima i ostvarenim investicijama, na projektima vezanim uz očuvanje okoliša, na korektnim odnosima sa zaposlenicima, a nadasve i u prvom redu zahvaljujem se Dragutinu Špiljaku, predsjedniku Uprave, na dobrim odnosima s lokalnom zajednicom. Svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima od srca čestitam 10. obljetnicu poslovanja unutar Holding grupe Vetropack , ističe u svom odgovoru na Otvoreno pismo Božidar Brezinščak Bagola.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook