Prethodni članak
Sljedeći članak

BAJKA NA DLANU NA RIJEČKOM KORZU: ‘Zagorci su u Rijeci uvijek rado viđeni gosti, ali nakon 8 godina, više i nisu gosti’

Manifestacija će trajati u petak, 27. kolovoza od 8 do 22 sata, a u subotu, 28. kolovoza od 8 do 15 sati


U Rijeci je danas održana konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija „100% zagorsko“, koju Krapinsko – zagorska županija u Rijeci organizira osmu godinu zaredom.

100% Zagorsko je manifestacija prodajno - izložbenog karaktera na kojoj će biti izlagani poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije. Izvorne proizvode Zagorja diljem riječkog Korza predstavljat će 51 poljoprivredni proizvođač, uz obrtnike, tvrtke, toplice, agroturizme, hotele te restorane i kulturne ustanove. Ulice Rijeke ispunit će zvuci i mirisi zagorske tradicije. U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. U sklopu manifestacije bit će organizirane cjelodnevne animacije za posjetitelje, poput prezentacije života krapinskih neandertalaca, uz popratni glazbeni program. Manifestacija će trajati u petak, 27. kolovoza od 8 do 22 sata, a u subotu, 28. kolovoza od 8 do 15 sati.

- Kao i svake godine, pripremili smo vrlo interesantan program i predstavljanje Krapinsko – zagorske županije kao najbolje kontinentalne turističke destinacije u Hrvatskoj. Moram se pohvaliti da, nakon Grada Zagreba, najveći broj domaćih gostiju u Krapinsko – zagorsku županiju upravo dolazi iz Primorsko – goranske županije, a vjerujem da je to rezultat našeg predstavljanja u Rijeci kroz 8 godina – rekao je župan Željko Kolar.

Dodao je priželjkuje da vrijeme izdrži i bude lijepo u petak i subotu. - No, bez obzira na lošu prognozu, mi se nećemo dati prestrašiti, doći ćemo u punom sastavu kako smo i zamislili, a to je preko 60 izlagača, Zahvala Gradu Rijeci na velikoj pomoći prilikom organizacije manifestacije, kao i Riječanima i njihovim gostima koji nas srdačno dočekuju. Pripremat ćemo se dalje i za 9. obljetnicu našeg dolaska, a za 10 godina ćemo pripremiti nešto posebno u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko – goranskom županijom – istaknuo je Kolar.

Voditeljica Ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar izdvojila je predstavljanje termi, animacijski program, neizostavne neandertalce koji promoviraju Muzej krapinskih neandertalaca. -U petak ćemo imati TS Črlene lajbeke, a i petak i subotu s nama će biti grupa Hands & Voice. Za svakog će se pronaći ponešto. Na vašim radijskim postajama dijelit ćemo bogate nagrade sa smještajem na području KZŽ – najavila je Škrinjar, dodajući da u Zagorju traje dobra turistička sezona. – Imamo 97 tisuća dolazaka, što je 83 % ostavrenih dolazaka u 2019. i 193 tisuće noćenja, 78 % ukupno ostvarenih noćenja tijekom 2019. godine. Godine 2019. imali smo 78 kuća za odmor, sada ih imamo 98, otvaraju se i dalje, to je ono što koronavrijeme traži, distanciranje, a da se opet gosti mogu odmoriti. Naši kapaciteti još su puni i nadam se da će sezona još potrajati – rekla je Škrinjar.

Pročelnica Upravnog odjela KZŽ za poljoprivredu, gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić izdvojila je zaštićene proizvode na europskoj razini, meso zagorskog purana, zagorske mlince, zagorske štrukle te zagorski bagermov med. -Dičimo se tim proizvodima i oni će biti i ove godine u Rijeci. Gosti i građani moći će ih okusiti i kupiti. Ove godine će biti u ponudi i bučino ulje. Na međunarodnoj izložbi u Varaždinu imamo pobjednika, OPG Sinković, a i druge proizvođače koji su ocijenjeni zlatom. Tu su i med i medenjaci, voće , rakije, likeri, sirevi, sokovi, suhomesnati proizvodi, zagorsko vino, a tu su i naše tradicijske igračke koje su interesantne svim kupcima i na UNESCO – voj listi su – rekla je Mihovilić.

Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko – goranske županije, rekla je da je sigurna da će manifestacija privući niz Riječana i za dolazak u Zagorje. - Drago mi je čuti da je veliki broj turista koji dolaze u Zagorje s našeg područja, a ima i niz Zagoraca koji borave u našoj županiji. Pozivam sve Riječane i stanovnike Primorsko – goranske županije da dođu na Korzo, bit će ne samo gastronomski, već i bogata turistička ponuda, lijepa za uši i oči, stoga dođite na Korzo u petak i subotu – pozvala je Medarić.

- Zagorci su u Rijeci uvijek rado viđeni gosti, ali nakon 8 godina, više i nisu gosti. Osmu godinu za redom na našem ćemo Korzu gledati Bajku na dlanu – rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke. Istaknuo je da je siguran da će Riječani i njihovi gosti biti zadovoljni onime što će biti ponuđeno. - Suradnja Primorsko – goranske županije, Grada Rijeke i KZŽ rezultirala je cijelim nizom projkata. KZŽ donirala je našem dječjem vrtiću drvene dječje igračke, preuzela je model građanskog odjela koji se provodi u našim školama, a nakon potresa Grad Rijeka i Primorsko - goranska županija pomogli su potresom pogođena područja. Suradnja postoji i među našim građanima, a i naši gospodarstvenici su počei intenzivnije surađivati, neki proizvođači su otvorili i svoje dućane na području Rijeke – napomenuo je Filipović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook