Prethodni članak
Sljedeći članak

Božidar Kalmeta: 'Do 2012. izgradit će se prioritetne dionice brze ceste'


Božidar Kalmeta
Još 19. studenog prošle godine, zastupnica Danica Hursa (HNS) postavila je zastupničko pitanje minist


Božidar Kalmeta

Još 19. studenog prošle godine, zastupnica Danica Hursa (HNS) postavila je zastupničko pitanje ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti, ali kako je dobila odgovor tek o staroj Zagorskoj magistrali, ponovila je 2. veljače pitanje ministru o rekonstrukciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok te izgradnji brze ceste Oroslavje-Marija Bistrica-Popovec te ceste Zabok-Krapina.

Na ta je pitanja od ministra Kalmete dobila sljedeći odgovor: Nacionalnim programom željezničke infrastrukture 2008.-2012. u okviru Programa obnove i osuvremenjivanja pruga od značaja za regionalni promet predviđeno je osuvremenjivanje i elektrifikacija pruge za regionalni promet R201 Zaprešić-Zabok-Varaždin-Čakovec, dionica Zaprešić-Zabok. Radovi na dužini 23,9 km poduzimaju se radi dotrajalosti postojećih kapaciteta i njihovog osposobljavanja za brzinu od 120 km/h. U okviru radova izvršit će se rekonstrukcija kolodvora Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, rekonstrukcija stajališta Pojatno, Kupljenovo i Žeinci, ugradnja novih signalno-sigurnosnih uređaja, uređenje/rekonstrukcija i izgradnja neophodnih pružnih građevina, osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza te elektrifikacija pruge.


Danica Hursa

Studije, studije….

HŽ Infrastruktura d.o.o. je trenutno u postupku dobivanja lokacijske dozvole kod Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te je u prosincu 2009. dostavila elaborat zaštite okoliša, a nakon provedenog postupka o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš, isto ministarstvo je u veljači 2010. godine donijelo Rješenje o potrebi postupka procjene utjecaja na okoliš, pa je sada u tijeku ugovaranje izrade Studije utjecaja zahvata na okoliš.

Nakon provedbe postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš te izdavanja lokacijske dozvole, pristupit će se ugovaranju izrade glavnog projekta modernizacije željezničke pruge Zaprešić-Zabok te ishođenju potrebnih dozvola i potvrda od MZOPUG.

Priprema i izgradnja brze ceste Popovec-M. Bistrica-Zlatar Bistrica-Oroslavje-Zabok u ingerenciji je Hrvatskih cesta d.o.o.. Četverogodišnjim programom 2009.-2012. godine planirana su sredstva za njenu pripremu i izgradnju prioritetnih dionica.

Ugradnja stare Zagorske magistrale u autocestu, na potezu od Zaboka do Krapine, kompenzirana je izgradnjom i rekonstrukcijom paralelne ceste istočno od autoceste kao i dodatno izgrađenim čvorištem Začretje.

Za novu paralelnu cestu zapadno od autoceste na potezu od Zaboka do Krapine u tijeku je projektna priprema, a njezinu izgradnju treba očekivati u narednom četverogodišnjem Programu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook