Prethodni članak
Sljedeći članak

Branitelji zakinuti i poniženi

Zajednica Udruga Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u Krapini tiskovnu ko


Zajednica Udruga Hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije održala je u Krapini tiskovnu konferenciju na kojoj je stavove zajednice iznio Milan Martinić njen predsjednik.


Kako je rekao, branitelji pozdravljaju svaki potez Vlade i resornog Ministarstva vezan za boljitak cjelokupne braniteljske populacije, pa tako i osnivanje Fonda za kojeg vjeruju da će polučiti dobre rezultate i ostvarivati visoke dividende, no imaju i velike primjedbe.

Nisu zadovoljni što nisu mogli utjecati na stvaranje popisa branitelja, koji su u stvari članovi skupštine Fonda. Iako proglašen tajnim, popis je dan Društvu za upravljanje Fondom Erste-Invest te je tako postao nezaštićeni popis imena branitelja.

- Branitelji kao nosioci udjela u Fondu nisu ovlastili nikoga da umjesto njih kao članova skupštine dioničara odlučuje i daje cjelokupni fond na upravljanje i odlučuje o tome tko će biti u nadzornim tijelima. Cijeneći uloženi trud, smatramo da se ipak trebalo pitati vlasnike udjela Fonda i sasvati skupštinu koja bi donijela odluku o upravljanju Fondom za period dok se ne bi uključile sve predviđene dionice od strane Vlade, pa tek onda odabralo Društvo za upravljanje Fondom, jer ni mi kao dioničari nismo u mogućnosti raspolagati svojim udjelima naredne tri godine – naglasio je Martinić.

Posebno ogorčenje kod HVIDRE izazivaju nametnuti kriteriji za dodjelu udjela i smatraju kako je dio braniteljske populacije zakinut i ponižen. To se odnosi na pripadnike Specijalne policije, Gardijskih brigada i ostalih Specijalnih postrojbi koje su u periodu od 15. siječnja 1992. do svibnja 1995. obavljali ratne zadatke na prvim borbenim linijama. Jednako tako su borbeno djelovali, što dokazuje i podatak o 250 poginulih u tom razdoblju. No, prema podacima koje je navodno dostavilo Ministarstvo obrane u tom periodu nije bilo borbenih djelovanja pa se svima odlučilo dati po jedan bod, po danu sudjelovanja.

- Zbog toga se zagorska HVIDRA ne može se pomiriti s takvim odnosom, jer izjednačavanje ranjavanja i pogibije na prvoj crti s radom u instucijama na položajima čistačica i pomoćnog osoblja je ponižavajuća – rekao je predsjednik Zajednice Milan Martinić.

Na konferenciji je bilo govora i o nedostatku radnog prostora i financiranju programa Zajednice Udruga HVIDRE KZŽ i matičnih udruga. Tako Zajednica nije zadovoljna odnosom Županije prema tom problemu. Posjeduju novu informatičku opremu koja stoji u kutijama. Na natječaju za dodjelu sredstava od županije su za svoj program dobili 10.000 kuna što je manje od 9 posto zatraženog. Naglašavaju da se na natječaj javilo 11 udruga od kojih je jedino program Zajednice okarakteriziran kao neozbiljan i nerealan pa je svota otišla ispod 9 posto traženog.

- Ne sumnjamo u dobru namjru povjerenstva koje je odlučivalo o raspodjeli sredstava, ali smatramo da je bilo sigurno mogućnosti kontakta predstavnika udruga koje bi međusobno imenovale predstavnika u povjerenstvu, a ne na način imenovanja predstavnika po osobnom poznanstvu, prijateljstvu ili čak po političkoj podobnosti. Volio bi biti u krivu kad govorim da mi je sumnjivo da udruga čiji je predstavnik bio u povjerenstvu dobije 90 posto od traženog iznosa, a prosjek cijele skupine inosti 25 posto od traženih sredstava dok bi to bez nas bilo 30 posto – naveo je Martinić.

Budući je ova godina posvećena 15. godišnjici otpora agrasoru iz Zajednice Udruga HVIDRE KZŽ pozivaju sve da se uključe u proslavu sjećanjem na proteklih 15 ponosnih godina Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook