Prethodni članak
Sljedeći članak

Nove žrtve aljkavih cestara

Tri mjeseca od puštanja u promet takozvane spojne ceste kod naplatnih kućica na čvoru Kapina, dogodila se još jedna prom


Tri mjeseca od puštanja u promet takozvane spojne ceste kod naplatnih kućica na čvoru Kapina, dogodila se još jedna prometna nesreća na raskršću državne ceste D1 i te nerazvrstane ceste. U srijedu, nešto prije 8 sati ujutro, kamion čeških registarskih oznaka udario je u kolonu vozila, koja se formirala na raskršću.

U lančanom sudaru oštećen je kamion, kombi prepun radnika, koji su krenuli na posao u Zagreb te dva osobna automobila. Lakše su ozlijeđene dvije žene, od kojih je jedna trudnica.

Vozači plaćaju greške cestara

Na mjestu nesreće, kraj bijelog kadeta, sreli smo jednog od sudionika nesreće Dejana Družinca iz Krapine: «Moja supruga Milena je vozila, stali smo iza kamiona koji je skretao ulijevo, a iza nas stalo je još nekoliko automobila. Prvo sam čuo glasan udarac, kad se kamion zabio u kombi, a nakon par sekundi i sami smo osjetili udarac. Moja supruga treba roditi za 3 tjedna, već je «velika» i osjetila je udarac u trbuh.» Milena Družinec (20) prevezena je u zabočku Opću bolnicu, gdje je zadržana na promatranju. Teško je zamisliti šok koji je doživjela jer, kako nam je rekao njezin suprug: «Jučer je dobila vozačku dozvolu, danas je prvi put vozila, i onda se dogodi nešto ovakvo.» Nakon što je udario u kombi, kamion se zaustavio udarivši u zaštitnu ogradu. Kombi je pak odbačen naprijed pa je udario automobil varaždinskih registracija, nastavio je dalje i s bočne strane udario automobil u kojem su bili Milena i Dejan.

Zbog prometne nesreće je vožnja Zagorskom magistralom bila otežana 2 sata, a nekoliko je policajaca reguliralo protok vozila na raskršću. Iako je svima prisutnima bilo evidentno da je krivac za nesreću zapravo čudno konstruirano raskršće, na kojem ne postoji traka za skretanje ulijevo, svi vozači u koloni iza bijelog kadeta bit će prekršajno gonjeni. I to zbog «neodržavanja potrebnog razmaka».

Cesta bez dozvole

Spojna cesta između D1 i županijske ceste 2098, koja omogućuje silazak s magistrale prije naplatnih kućica na čvoru Krapina, još uvijek nema uporabnu dozvolu. Ta je cesta sagrađena prije 3 mjeseca, za sad je nerazvrstana, investitor njezine gradnje su Hrvatske ceste, a građevinsku dozvolu izdao je Ured državne uprave Krapinsko-zagorske županije. Tijelo koje izdaje građevinsku, također izdaje i uporabnu dozvolu, no u krapinskom uredu nema ni zahtjeva za njezino izdavanje, a kamoli dozvole.

Cesta je u promet puštena 6. veljače ove godine, nakon što je Povjerenstvo za interni tehnički pregled bilo na raskršću te reklo da je potrebno sagraditi dodatni trak za usporavanje na magistrali. Da je taj dodatni trak u međuvremenu sagrađen, prometne nesreće u srijedu vjerojatno ne bi bilo.

Načelnik PU Krapinsko-zagorske Željko Cujzek kaže da je sam više puta upozoravao na činjenicu da spojna cesta i raskršće sa D1 ne zadovoljava standarde i predstavlja opasnost za vozače: «Nedostaje traka za usporavanje i traka za ubrzavanje za vozače koji se uključuju u smjeru Krapine. Imamo velike probleme zbog tog raskršća, uostalom, nakon što je cesta puštena u promet imali smo prometnu nesreću zbog čijih je posljedica preminula jedna osoba.» Cujzek dodaje da je dobio obećanja iz Hrvatskih cesta da će se raskršće rekonstruirati do početka turističke sezone.

Također, neslužbeno doznajemo da već postoji projektna dokumentacija za taj posao te da bi ovih dana trebale početi i pripreme za radove («iskolčavanje»). Ipak, ostaje činjenica da je u promet navrat-nanos u promet puštena cesta koja ne zadovoljava prometne standarde. Prisjetimo se, cesta je sagrađena zato da bi koncesijsko društvo «Autocesta Zagreb – Macelj» mogla zatvoriti privremene izlaze u Velikoj Vesi i početi sa zatvorenim sustavom naplate cestarine.

Beba će biti dobro

-Jako sam se udarila u trbuh, boli me vrat. Još sam u šoku- rekla nam je dobro «natučena» Milena, koju smo potražili u OB Zabok. Beba će, srećom, biti dobro. –U 37. mjesecu sam trudnoće. Normalno da sam jako zabrinuta- kaže Milena, koja je svojih ovećim trbuhom udarila u volan, neslavno krstivši svoju prvu samostalnu vožnju nakon dobivanja dozvole.

Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook