Prethodni članak
Sljedeći članak

Braniteljima potpora kao i Udruzi svinjogojaca

“Zagorski puran” dobiva više od nas invalida Domovinskog rata. Izjednačili su nas sa svinjogojcima iz Udruge


“Zagorski puran” dobiva više od nas invalida Domovinskog rata. Izjednačili su nas sa svinjogojcima iz Udruge Pikača, koja je od općine Krapinske Toplice dobila 500 kuna, koliko i mi, na ime godišnje potpore - ogorčeni su članovi zabočke podružnice Hvidre, koji su sazvali konferenciju za novinare ogorčeni i neodazivanjem načelnika i gradonačelnika na njihovu godišnju skupštinu, što ih, kažu, posramljuje i ojađuje.

- Naglašavamo da nemamo ništa protiv drugih udruga, no mi smo marginalizirani do kraja. Pozvali smo sve na našu skupštinu, no došao je samo načelnik Svetog Križa Začretja, SDP-ovac Ivan Kranjčić, a ispričao se gradonačelnik Zaboka, također SDP-ovac, dok od drugih ni slova - rekli su u ime članstva Milan Martinić, predsjednik županijske zajednice Hvidre, Franjo Ferenčak, predsjednik podružnice Zabok, te dopredsjednik Ivan Novosel, ističući time da nisu u pravu oni koji ih odbacuju, jer su u vrijeme obrane domovine to navodno radili pod stijegom HDZ-a.

- Mi nismo politička udruga niti nas politika zanima. Okupljamo se i pokušavamo pružati podršku jedan drugome. Napravili bismo puno, brinuli se o svom članstvu i više da imamo sredstava, no i ovako si pomažemo, zbog čega smo uvjereni da je među našim članstvom stopa suicida najmanja - kažu.

Program uspijevaju realizirati ispod 50 posto, među ostalim i zbog porasta broja udruga, zbog čega ih se općine i gradovi često “riješe” s nekim sitnišem, ne shvaćajući što samim invalidima Domovinskog rata znači da se imaju gdje i s čim družiti i pomagati si.

- Nemamo novca za odlazak na sportske igre, nemamo za darove za djecu, a da nam Grad ne daje prostoriju, ne bismo imali gdje ni sastanke održati - žaloste se, naglašavajući da danas svi bježe od njih i izbjegavaju ih, što je za njih gore nego sve ono što su prošli na ratištu.

- Centri za psihosocijalnu pomoć ne rade kako treba, a mi kad provedemo dan skupa sa svojim suborcima imamo snage za dalje cijeli tjedan - dodaju i ističu da rade volonterski i s puno entuzijazma, ali se i pitaju do kad će imati snage, uz sve jači osjećaj odbačenosti od društva.

Izvor : Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook