Prethodni članak
Sljedeći članak

Inicijativa za osnivanje svinjogojske zadruge

Zagorska udruga svinjogojaca “Pikača” pokrenula je inicijativu za osnivanje zagorske svinjogojske zadruge, š


Zagorska udruga svinjogojaca “Pikača” pokrenula je inicijativu za osnivanje zagorske svinjogojske zadruge, što je u nedjelju podržala i skupština Udruge.

Skupštini u Zaboku nazočan je bio i Božidar Bartolić, predsjednik Hrvatskog saveza zadruga koji je nazočne upoznao s funkcioniranjem zadrugarstva i njegovom ulogom za opstanak svinjogojstva pri ulasku u Europsku uniju.

Udruzi Pikača, rekao je njen predsjednik Stjepan Peček, predstoji izrada projekta daljnjeg četverogodišnjeg rada, u suradnji s Visokim gospodarskim veleučilištem iz Križevaca.

Kako je istaknuo, u suradnji s Veleučilištem obavljena je edukacija 95% od ukupno 67 članova udruge za umjetno osjemenjivanje, a ovoga proljeća 20 Zagoraca u Križevcima je steklo zvanje “uzgajivač svinja”, čiju je izobrazbu sa 40 tisuća kuna financirala Krapinsko-zagorska županija.

Takav oblik edukacije zagorskih svinjogojaca planira se i naredne godine, a već na jesen križevački studenti mogli bi obavljati stručni praksu na zagorskim svinjogojskim farmama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook