Prethodni članak
Sljedeći članak

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća

Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 478 prekršaja što iznosi 40,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (91) prekršaj i upravljanje neregistriranim vozilom (58) prekršaja.


Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u srpnju obavili očevid kod 74 prometne nesreće što je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad za 5,1 posto. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 32 nesreće s ozlijeđenim osobama 8 osoba je zadobilo teže, a 40 osoba lakše ozlijede, dok je u 42 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je manji za 1 prometnu nesreću, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za 18,5 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 16,0 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba manji je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba više je za 14,3 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 33,3 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 48 osoba što je za 26,3 posto više nego u srpnju 2011. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradao je 21 sudionik od kojih su četiri zadobila teške, a 17 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, također je bilo najviše životne dobi od 20 do 40 godina (67 sudionika).

Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. 13 nesreća ili 17,5 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste - 20 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 13 obavljenih očevida, a najsigurniji bila je srijeda sa osam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 16 i 17 sati sa sedam obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje od 1 do 2 i od 2 do 3 sata kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 169 sudionika od kojih je 15 sudionika ili 8,9 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 78 prometnih nesreća sudjelovalo 167 sudionika od kojih je 13 ili 7,8 posto bilo pod utjecajem alkohola. U srpnju ove godine došlo je do povećanja broja sudionika prometnih nesreća za 2 osobe ili 1,2 posto, te do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 1,1 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u srpnju evidentirali 1181 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 478 prekršaja što iznosi 40,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja.

Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (91) prekršaj i upravljanje neregistriranim vozilom (58) prekršaja. Utvrđeno je i 26 prekršaja nekorištenje zaštitne kacige, po 20 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i upravljanja tehnički neispravnim vozilom, po 6 prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i odbijanje alkotestiranja, te 4 prekršaja mladi vozači.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook