Prethodni članak
Sljedeći članak

Čak 35.000 eura za participativni dječji proračun: Pokazujemo da cijenimo dječje mišljenje, ali i da smo spremni uložiti u njihove ideje


Krapinsko-zagorska županija objavila je Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2025. godinu. U sklopu Javnog poziva planira se dodjela ukupno 35.000 eura za financiranje projekata čiju su realizaciju potaknula sama djeca. Najmanji iznos sufinanciranja po pojedinom projektu iznosi 500 eura, a najveći 3.000 eura. Prijave se podnose putem online servisa ePrijava Krapinsko-zagorske županije (https://eprijava.kzz.hr/) do 29. listopada 2024. godine.

„Krapinsko-zagorska županija već je godinama predvodnik u projektima koji su usmjereni prema djeci i mladima. Prva smo županija koja je krenula s Participativnim dječjim proračunom, što je velika čast, ali i odgovornost. Djeca su naša budućnost, a kroz ovaj projekt pokazujemo da cijenimo njihovo mišljenje i da smo spremni uložiti u njihove ideje. Ključno je da od malih nogu osjete da ih se sluša, da mogu mijenjati stvari u društvu i onda ni promjene na bolje ne mogu izostati“, poručio je župan Željko Kolar i naglasio kako je Županija u svoj participativni dječji proračun tijekom posljednjih pet godina uvrstila čak 57 projekata za koje je izdvojila 128.993,53 eura.

„Krapinsko-zagorska županija je prva, zajedno s Primorsko-goranskom županijom, 2018. godine ponijela titulu Županije prijatelja djece. Već smo sljedeće godine objavili prvi javni poziv za participativni dječji proračun, kojim smo financirali 9 projekata ukupne vrijednosti 14.923,14 eura. Taj prvi korak bio je ključan jer je pokazao koliko su dječje ideje ne samo kreativne, nego i stvarno potrebne našim lokalnim zajednicama. Uvjerili smo se da je ovo izrazito uspješan mehanizam, zbog čega smo sredstva za njega do danas povećali za više od 130 posto“, podsjetila je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila da prijedlog Odluke o financiranju donose dječji gradonačelnici i načelnici, uz administrativno-tehničku podršku nadležnog županijskog upravnog odjela.

Tko se može prijaviti?

Prijedloge projekata mogu podnijeti djeca do 18 godina s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odgojno-obrazovne ustanove sa sjedištem na području županije te organizacije civilnog društva koje provode aktivnosti s djecom i za djecu te ispunjavaju preduvjete za financiranje iz javnih izvora i imaju sjedište na području Krapinsko-zagorske županije.

Više informacija pronađite na web stranici Krapinsko-zagorske županije: https://kzz.hr/natjecaj/poziv-prijedlog-dpp-2025/.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook