Prethodni članak
Sljedeći članak

Čeka nas kaotičan vikend: Europa se sprema za rekordne poplave


Foto: Screenshoot HRT

U zemljama duž Dunava svi se pripremaju za povijesne poplave zbog velike količine oborina. Šef DHMZ-a kaže kako bi se pritisak Dunava u drugim zemljama mogao preliti i na Hrvatsku, pišu 24sata.


PROGNOZA ZA SUBOTU
Pretežno oblačno, u Dalmaciji sunčana razdoblja. U unutrašnjosti povremeno kiša, češća prema kraju dana. Na Jadranu kiša samo mjestimice, uglavnom na jugu u noći i ujutro. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni, ponegdje i jak, osobito navečer. Na Jadranu umjeren do jak sjeverni i bura, na južnom dijelu i sjeverozapadnjak, još u noći lokalno s olujnim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, na Jadranu 10 do 15 °C. Najviša dnevna između 11 i 16, na Jadranu 17 i 21 °C, prognoza je to Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Za dobar dio zemlje sutra je izdano žuto upozorenje zbog snažnog vjetra i kiše.

EKSTREMNE OBORINE
Zemlje srednje Europe pripremaju se za nezapamćene količine oborina koje se najavljuju za ovaj vikend. U dijelovima Austrije, Češke, Slovačke i Poljske očekuju se najveće poplave u posljednjih nekoliko desetljeća. 

Poljaci su proglasili najveći stupanj upozorenja, a najavljuje se kako će kiša padati danima. Najopasnije vrijeme predviđa se u iduća tri dana.

Vrhunac oborina u Češkoj se očekuje u subotu. Vlasti u Češkoj poručile su svima u najugroženijim područjima da budu spremni na evakuaciju.

I u Slovačkoj obilna kiša i snažan vjetar stvaraju probleme u većem dijelu zemlje.

Poljske vlasti pozvale su građane da poduzmu preventivne mjere i da se pripreme za moguće nestanke struje i nestašice pitke vode. Hitne službe i vojska su u stanju pripravnosti, prenosi HRT.

Službe za izvanredne situacije duž Dunava pripremaju se za rijetke razine poplava do kojih obično dolazi jednom u desetljeću ili rjeđe, prema riječima vlasti.

OČEKUJU SE EKSTREMI
Hrvatska konkretno za ovu ciklonu nije prošla teško kao što je prošlo sjedište Europe, rekao je za 24sata glavni ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler. Otkrio nam je i kako će subota, što se tiče oborina, biti nešto mirnija, a nastavak većih oborina očekuje se krajem subote i u nedjelju. 

- Treba obratiti pažnju na vjetar, buru i sjeverna strujanja. U Hrvatskoj će biti značajno oborina, ali ništa alarmantno. Puno više pratimo što se događa sa središnjom Europom, gdje su stvarno ekstremne količine oborine, pa će to dići pritisak i na naše rijeke, prvenstveno mislim na Dunav - rekao šef DHMZ-a za 24sata.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook