Prethodni članak
Sljedeći članak

Mnogim Zagorcima omiljeni svećenik dobio Nagradu za životno djelo


Katolici danas slave blagdan Uzvišenja svetog križa pa se tako u Svetom Križu Začretju slavi Dan općine i Dan župe, trodnevnim programom koji je počeo već jučer, svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Kao i uvijek, na svečanoj su se sjednici dodijeljivale i općinske nagrade, plakete, povelje i zahvalnice zaslužnim pojedincima.

Ono što je mnogima bilo posebno zanimljivo, ali i 'srcu drago', jest da je najznačajnije priznaje, Nagradu za životno djelo Općine Sveti Križ Začretje dobio i mnogim Zagorcima omiljeni katolički svećenik, vlč. Dragutin Kučan.

Naime, vlč. Kučan, kojem smo si još prije par godina u velikom intervjuu uzeli slobodu dodijeliti nadimak 'Dragec Graditelj', bio je župnik u svetokriškoj župi čak 22 godine, od 1982. do 2004. i u tom razdoblju obnovio sve sakralne i popratne župne objekte, koji su do njegovog dolaska bili u katastrofalnom stanju.

Iako rodom Podravec, vlč. Kučan obilježio je povijest Hrvatskog zagorja i zadobio simpatije mnogih Zagoraca ne samo radom u svetokriškoj župi, već i kasnije kao supsidijar u našem marijabistričkom Svetištu.

Podsjetimo, Vlč. Dragutin Kučan, poznat među vjernicima kao "župnik Dragec", rođen je 1948. godine u Kutnjaku, župa Kuzminec (Podravina). Zaređen je za svećenika 1974. godine i od tada je posvetio više od 50 godina pastoralnom radu unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Njegova prva služba bila je u župi Svih svetih u Sesvetama, gdje je proveo sedam i pol godina kao kapelan. Godine 1982. postao je župnik u Svetom Križu Začretju, gdje je služio 22 godine. Tijekom svoje službe, bio je angažiran na mnogim razinama, ne samo kao duhovni vođa, već i kao aktivan organizator obnove i proširenja župnih prostora i kapela. Zajedno sa župljanima, radio je na vraćanju starog naziva mjesta Sveti Križ Začretje i upravo je po mnogima vlč. Dragec najzaslužniji što je naselje Začretje ponovno službeno postalo Sveti Križ.

Od 2004. do 2017. godine služio je u Krašiću, rodnom mjestu blaženog Alojzija Stepinca, gdje je dao velik doprinos u duhovnom i fizičkom razvoju tog mjesta, pretvorivši ga u prepoznatljivo svetište. Njegova duhovna briga posebno je bila usmjerena prema mladima, a uvođenjem posebnih vjerskih događanja uspio je privući veliki broj vjernika. Godine 2017. pozvan je da preuzme službu supsidijara i ispovjednika u svetištu Marija Bistrica​.

Nakon umirovljenja, vlč. Kučan nastavio je služiti u Domu svetog Josipa u Zagrebu, gdje se posvetio molitvi i kontemplativnom životu.

Tijekom cijele svoje svećeničke karijere, bio je poznat po svojoj predanosti, marljivosti i ljubavi prema Kristovom nauku, a njegove propovijedi i primjer života inspirirali su mnoge​, stoga je nagrada za životno djelo, slažu se svi, sasvim zaslužena.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook