Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi udar na novčanike građana: Ovog puta na udaru su svi vlasnici vozila


Još jedno poskupljenje očekuje građane od 17. rujna. Ovog su puta ‘na udaru‘ vlasnici automobila koji će po novome skuplje plaćati pregled vozila.

"Već 10 godina nije bilo povećanja cijena tehničkih pregleda. Radi se o minimalnom povećanju, red veličine od pet do 7 eura i to je važno napomenuti da se radi o godišnjem povećanju. Za korisnike odnosno vlasnike vozila to je povećanje koje će plaćati jednom godišnje", rekao je Tomislav Škreblin, iz Centra za vozila Hrvatske, za Dnevnik Nove TV.

Naknade za redoviti ili izvanredni tehnički pregled rastu za dva do pet eura, ovisi o kategoriji vozila. Skuplji će biti i ekotest, za euro do dva, ovisno o vrsti motora, a rastu cijene i drugih stavki, naknade za preventivni tehnički, periodični pregled kočnica, te administrativnih poslova oko registracije vozila.

Nova poskupljenja građane nisu iznenadila. "A pa sve ide gore pa će ići i to, preživjet ćemo", "To je ništa, pet eura više ili manje", "Svako malo sve poskupljuje po malo i onda ni ne znamo, ovo je sad samo odjednom. A 10, 15 eura je ništa", "Oni koji se žele voziti, nažalost će to uvijek morati platiti, no ovo će mnogima zasigurno biti udar na budžete", komentirali su građani za Novu TV. 

"To poskupljenje su rekli da bude nekakvih tri, četiri do pet posto, ispada da je to nekakvih 15 posto u obavljanju tehničkih pregleda u cijelosti, a samim time trošak registracije", rekao je Branko Trstenjački, dopredsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Smeta im što je javno savjetovanje o ovoj temi bilo u vrijeme godišnjih odmora.

"Ali da se to odradilo na jedan nekorektan način, bilo u vrijeme kad je bilo i da se ljudi nisu javili na javno savjetovanje, meni je izuzetno krivo. Ah, tako je kako je", nadodao je Trstenjački.

U Hrvatskoj je registrirano oko 2 milijuna i 600 tisuća vozila, a čak 18 posto njih lani je na tehnički pregled moralo više puta. Najčešće se pada zbog kočnica, svjetala i potrošenih pneumatika, prenosi Dnevnik Nove TV.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook