Prethodni članak
Sljedeći članak

Cesta koju nitko neće, a svi je trebaju

Ništa od rekonstrukcije niti od prekategorizacije nerazvrstane ceste Andraševec - Hruševec - Lepa Ves



Od 2013., odnosno od početka gradnje druge faze dionice brze ceste od Mokrica do Bračaka dok je bila zatvorena županijska cesta ŽC 2197 ( kod spoja sa D24 preko željezničke pruge) na  dionici Bračak-Oroslavje službeni obilazni pravac bila je nerazvrstana cesta koja ide kroz polja u Andraševcu i Lepoj Vesi.Tom je cestom prometovao velik broj osobnih i teretnih automobila, kao i vozila koja su sudjelovala u gradnji, zbog čega je došlo do znatnog oštećenja. Hrvatske ceste su nasipavale bankine šodrom, no cesta ima 'milijun rupa' te se dva automobila ne mogu miomići ukoliko se jedan ne makne na bankinu. I tako barem desetak puta do Oroslavja ako ste išli iz smjera  Dubrave Zabočke, primjerice, prema Oroslavju.

S obzirom da su radovi na dionici brze ceste u tom dijelu završeni, donjostubički gradonačelnik Juraj Srebačić pisao je Hrvatskim cestama  s molbom da se izvrši rekonstrukcija te nerazvrstane ceste koja spaja čak tri zagorska grada i jednu općinu, dakle Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Bedekovčinu. Taj su dopis potpisali i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek i oroslavski Ivan Tuđa. Četiri puta, kaže Srebačić, slao se dopis Hrvatskim cestama, i to dva puta u 2013., jednom u 2015., i u 2016. godini. Zajednički s gradonačelnikom Oroslavja Ivanom Tuđom pisao je Županijskoj upravi za ceste KZŽ za njezinom prekategorizacijom, odnosno da se prenamjeni u županijsku cestu. No, iz Hrvatskih cesta kao i iz ŽUC-a nije stigao nikakav odgovor.

Očito iz razloga što ŽUC i ne misli ovu cestu uzeti pod svoje okrilje. Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Željko Vincelj rekao je kako navedena cesta ne zadovoljava tehničke kriterije za županijsku cestu prema Pravilniku o osnovnim uvjetima kojima javne ceste izvan naselja i njihovi elementi moraju udovoljavati sa stajališta sigurnosti prometa.

 - Na području gradova Oroslavje i Donja Stubica već postoji otprilike 37 km županijskih i lokalnih cesta u našoj nadležnosti. Osim toga, navedena cesta je u vrlo lošem tehničkom stanju, a ova Uprava, zbog nepovoljnog državnog sustava raspodjele financijskih sredstava u području održavanja i upravljanja županijskih i lokalnih cesta, nije u mogućnosti kvalitetno održavati i rekonstruirati ni mnoge druge ceste koje već sada ima u nadležnosti - kaže Vincelj. Inače, navedena cesta je duljine 5,35 km, a širina kolnika 3 do 3,5 m.

Vincelj navodi još kako je područje Gradova Oroslavje i Donja Stubica kvalitetno povezano cestovnim vezama državne kategorije, a uskoro će biti povezano i brzom cestom kada će se otvoriti dionica Andraševec - Bedekovčina. Dakle, nema ništa od preuzimanja ceste, jer ŽUC nema ni novaca, niti cesta ima uvjete postati županijskom. A ne oglašavaju se niti Hrvatske ceste, iako je nakon njihove investicije cesta ostala u katastrofalnom stanju. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook