Prethodni članak
Sljedeći članak

Cesta smrti se ubrzano obnavlja

Njezina rekonstrukcija bila je prijeko potrebna, jer su se na pojedinim kritičnim točkama događale prometne nesreće s fatalnim posljedicama, pa je prozvana i magistrala smrti.


Proteklog utorka u promet je puštena druga dionica državne ceste D1, tzv. Zagorske  magistrale od čvora Luka do čvora Pojatno u dužini od 5400 metara. Radovi na obnovi državne ceste D1, na dionici D205 - čvor Zaprešić izvode se pod privremenom regulacijom prometa, zatvaranjem dijelova državne ceste, u pet prometnih cjelina za koje su izrađeni prometni projekti privremene regulacije i određeni obilasci.

Prva cjelina od čvora Luka do čvora Veliko Trgovišće u dužini od 2800 metara puštena je u promet početkom rujna ove godine.

Treća cjelina obuhvaća dionicu od čvora Pojatno do poslovne zone Zaprešić u dužini od 3800 metara. Dionica na kojoj se trenutno izvode radovi i uz pretpostavku povoljnih vremenskih uvjeta planira se dovršiti do kraja ove godine.
Četvrta cjelina od čvora Veliko Trgovišće do raskrižja sa ulicom S. Pinjuha u dužini od 2000 metara zatvorena je za sav promet do 01. travnja 2013. godine. Peta cjelina obuhvaća dio od raskrižja sa ulicom S. Pinjuha do čvora Mokrice u dužini od 2700 metara.

Sa radovima se planira započeti početkom sljedeće godine. Novo-projektirani normalni poprečni profil iznosi:- bankine: 2 x 1,0 m prometni trakovi: 2 x 3,5 m, rubni trakovi: 2 x 0,3 m, što ukupno iznosi 9,6 m. Radovima se predviđa zamjena kolničke konstrukcije te izrada novih asfaltnih slojeva. Također, na dionici je predviđeno uređenje mostova, nadvožnjaka, odvodnje, raskrižja i priključaka (lijevi i desni skretači) te prometne signalizacije i opreme ceste, doznajemo iz Hrvatskih cesta.

Ukupna vrijednost investicije je 51.399.858,37 kuna, a radove izvodi tvrtka Hidroelektra – Niskogradnja iz Zagreba. Ova cesta povezuje Krapinsko-zagorsku županiju s gradom Zagrebom, spaja i niz društveno i gospodarski važnih velikih poslovnih subjekata Zagrebačke i Krapinsko - zagorske županije koji se nalaze neposredno uz trasu obnove ceste i zato je od regionalnog značaja.

Njezina rekonstrukcija bila je prijeko potrebna, jer su se na pojedinim kritičnim točkama događale prometne nesreće s fatalnim posljedicama, pa je prozvana i magistrala smrti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook