Prethodni članak
Sljedeći članak

Cesta za koju nitko ne pita

Dio državne ceste D 29 je u totalno derutnom stanju, voda se slijeva u dvorišta, most je pred urušavanjem, popucale su c


Dio državne ceste D 29 je u totalno derutnom stanju, voda se slijeva u dvorišta, most je pred urušavanjem, popucale su cijevi, odlomio se dio asfalta, preuska je. Mještani su zvali nadležne, ali postigli nisu ništa...



-Zvala sam nekoliko puta poduzeće za Hrvatske ceste, ali mi se stalno javljala telefonska sekretarica. Pogledajte u kakvom je stanju ova cesta između Marije Bistrice i Zlatar Bistrice, a posebno u ovom dijelu gdje se odlomio već dio asfalta, a popucale su i cijevi. Nije riješeno niti pitanje oborinskih voda, pa se u vrijeme velikih kiša voda slijeva po cesti, ulazi u dvorišta i kuće. Onda sam zvala i Hrvatske vode u Velikom Trgovišću da dođu sanirati potok Vinski vrh-Vrhovčak, gdje su mi obećali da će izvidjeti stanje na terenu. Ovo nije seljački put pa da za njega nitko ne pita. Ovo je državna cesta- rekla nam je mještanka Podgrađa Milka Šimunec o problematici dijela državne ceste D 29 i neriješenom mostu koji prolazi preko ceste.

–Ovaj je most u lošem stanju i ako se nešto uskoro ne učini, štete će biti još i veće. Gledajte, ovdje svakodnevno prolazi mnogo vozila jer se radi o državnoj cesti koja prolazi kroz nacionalno svetište. Bojim se da će se uskoro cesta odlomiti i propasti u kanal zajedno s nekim šleperom ili autobusom- govori Milka te dodaje kako je cesta preuska za mimoilaženje, most nije obilježen nikakvim znakom, nezaštićen je, nema nogostupa, a cijevi koji prolaze ispod njega su popucale

–Voda izađe prek cijele ceste, oni malo očiste grabe, ali od toga nikakve koristi. Ovdje vam se i događa puno nesreća, jer je cesta skliska. U vrijeme kiša potapaju nam se vrtovi. Općina bi se trebala dogovoriti s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama, a ako to uskoro ne učine, jednostavno ćemo zatvoriti promet cestom, za što smo počeli pisati i peticiju- dodali su ogorčeni mještani, otvoreno protestirajući protiv mjerodavnih da ubrza sanaciju.

Zadnja rupa na svirali

-Obaveza svakog građanina je plaćati vodoprivredu, a na kraju ispada da se ovdje ništa ne radi, a na nekim dijelovima županije, primjerice u Klanjcu, Trgovišću i Krapini, radi se sve, a potoci i kanali se uređuju čak s kamenom. A ovdje kod nas im je teško očistiti grabe- saznajemo. Milka Šimunec je napomenula kako uskoro dolazi jesen i početak školske godine, a budući da je na ovom dijelu ceste i autobusnu stajalište, roditelji strahuju da se njihovoj djeci nešto ne dogodi. –Padne snijeg, gurnu ga malo ralicom u stranu, nemaš se kuda maknuti, a kad bude došlo do nesreće, znat će se ´ko će biti odgovoran- govori Milka te dodaje kako je nesreću bolje spriječiti, «a jednom će, valjda, ovi vapaji i doći do nečijih ušiju».

Milka je s molbama mještana za sanacijom dijela ceste i problematikom odvodnje oborinskih voda posjetila i načelnika Marije Bistrice Stjepana Muheka, koji joj je obećao pomoći još prošle godine, a dodaje i to da su mještani voljni dati i financijsku pomoć da se barem riješi najproblematičniji dio ceste.

–Čuli smo da je Općina dobila određenu svotu novaca od Fonda za regionalni razvoj, pa nas građane zanima gdje su ta sredstva i zašto se nešto ne učini i za nas, nego se vječno moramo osjećati kao zadnja rupa na svirali. A Općina dobiva i novce za skladištenje otpada, od čega je obećala 70 posto namijeniti u razvoj infrastrukture- ogorčeno će mještani.

Dogovor Općine i Hrvatskih cesta

U dopisu Vodnogospodarske ispostave za slivno područje Krapina-Sutla iz Velikog Trgovišća, kojeg je Milka dobila prije nekoliko godina, stoji da nije moguće izvesti zaštitu navedenog kanala, odnosno potoka, kamenim zidom dok se ne izvede betonska pregrada i stepenica, te na taj način stvore preduvjeti za kontinuirano osiguranje obale.

U potrazi za odgovorima nazvali smo marijabistričkog načelnika koji nam je rekao kako je upoznat sa zahtjevima mještana Tugonice i Podgrađa i kako je u planovima izrada projekta kojim bi se trebao urediti taj dio ceste. –Cesta je u nadležnosti Hrvatskih cesta i mi se moramo s njima dogovoriti oko rekonstrukcije. Planiramo uskoro napraviti projekt o tome, a onda ćemo krenuti u pregovore- rekao je Muhek te dodao kako ima informaciju o tome da će Hrvatske ceste do 2008. godine uređivati cestu koja prolazi Lazom, dakle od Sesveta do marijabistričke obilaznice, a da je ta cesta prioritet zato što se nalazi u lošem stanju, potvrdio nam je i Krešo Futivić iz Hrvatskih cesta, koji je dodao kako nema saznanja o tome da je dionica između Zlatar Bistrice i Marije Bistrice u tako lošem stanju. –Obveza Hrvatskih cesta je sanirati postojeća oštećenja na cestama u našoj nadležnosti, ali u općinskoj je nadležnosti izgradnja kanalizacije i nogostupa- dodao je Futivić.

Načelnik Marije Bistrice napomenuo je kako sporan dio dionice nije opasan za promet, ali Općina neće čekati završetak radova na Lazu i 2008. godinu, već će uložiti napore da sanacija ove dionice započne uskoro. –Gotovi su projekti mosta kod Tehnomehanike i mosta prema Lazu, čemu ćemo se sada posvetiti, a iduće godine planiramo projekte izgradnje kanalizacije i nogostupa na ovoj dionici prema Zlatar Bistrici, ako postignemo dogovor s Hrvatskim cestama- rekao je Muhek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook