Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako raspodijeliti bespovratnih devet milijuna kuna?

Nešto manje od devet milijuna kuna bespovratnih sredstava iz državnog Fonda za regionalni razvoj raspodijelit će se na r


Nešto manje od devet milijuna kuna bespovratnih sredstava iz državnog Fonda za regionalni razvoj raspodijelit će se na račune dvadesetak zagorskih gradova i općina, a raspodjela tog novca ponovo je uzburkala ljetnim odmorima uspavanu zagorsku političku scenu.


Novac za vodu

Naime, kako je priopćila Krapinsko-zagorska županija, Fond za regionalni razvoj objavio je 15. siječnja natječaj za korištenje financijskih sredstava u 2006. godini za Krapinsko-zagorsku županiju u iznosu od 4 milijuna i 508 tisuća kuna. Županija je donijela kriterije prema kojima prioritete kod financiranja imaju projekti vodoopskrbe, kanalizacije i odvodnje.

Prema tim prioritetima županijsko Povjerenstvo je predložilo raspodjelu sredstava, a Poglavarstvo je na sjednici 26. travnja donijelo odluku o odabiru, odnosno, rangiranju projekata za dodjelu sredstava Fonda.

Upravni odbor Fonda potvrdio je odluku Županijskog poglavarstva te je tako po 700 tisuća kuna dodijeljeno općinama Mariji Bistrici, Konjščini i Krapinskim Toplicama, 431 tisuću kuna pripalo je Desiniću, a 426 tisuća dobilo je Veliko Trgovišće. Općina Hraščina i Grad Donja Stubica potpomognuti su sa po 300 tisuća kuna, Pregrada sa 250 tisuća, a Klanjec i Radoboj sa po 200 tisuća kuna.

Novac za ceste

„Upravni odbor Fonda za regionalni razvoj, koji je potvrdio odluku Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije za raspodjelu 4.508.609 kuna, na istoj sjednici rasporedio još 4,3 milijuna kuna, ali po kriterijima nepoznatim Krapinsko-zagorskoj županiji i to za izgradnju cestovne infrastukture jedinicima lokalne samouprave: Grad Pregrada 300.00,00 kn, Grad Krapina, Općina Mače, Tuhelj, Budinščina, Mihovljan, Kumrovec, Lobor, Kraljevec na Sutli, Jesenje i Novi Golubovec po 400.000,00 kn“, navodi se u priopćenju Krapinsko-zagorske županije.

Naime, nakon što su načelnici i gradonačelnici zagorskih jedinica lokalne samouprave i županica Vlasta Hubicki proteklog tjedna potpisali ugovor o dodjeli sredstava Fonda, Županiju su, navodno, mnogi zatrpali pitanjima kako to da je desetak gradova i općina dobilo sredstva za izgradnju cestovne infrastrukture kad su za prioritet određeni projekti vodoopskrbe, kanalizacije i odvodnje. Zbog toga je Županija poslala priopćenje medijima u kojem tvrdi da ne zna kakvim je kriterijima bio vođen Fond.

Politika

No, SDP Krapinsko-zagorske županije u svom priopćenju (kojeg u cijelosti objavljujemo na ovoj stranici) ne spori da je riječ o političkim kriterijima budući su novac za ceste dobile samo one općine i gradovi u kojima je na vlasti HDZ.

Prvi zagorski HDZ-ovac Milivoj Škvorc odabacio je takve optužbe rekavši da su novac dobile one jedinice lokalne samouprave koje su se javile na natječaj kojeg je Fond za regionalni razvoj raspisao u siječnju ove godine i da ako je HDZ za nešto kriv, onda je kriv za to što je iznos bespovratnih sredstava gotovo udvostručen

Spomenimo ipak da bespovratni novac još nije sasvim siguran za Grad Krapinu te Općine Jesenje, Novi Golubovec i Kraljevec na Sutli. Njima je Upravni odbor Fonda također odobrio naznačena sredstva, no ta Odluka ide još na potvrđivanje Vladi RH.


„SDP: Čemu kriteriji i pravilnik kad HDZ-ovci dijele svojima?“

O dijeljenju novca od strane Fonda za regionalni razvoj priopćenjem se oglasio i Županijski odbor SDP-a Krapinsko-zagorske županije. „Programom razvitka vodoopskrbe u Krapinsko-zagorskoj županiji od 05 svibnja 2005. godine, kao i Zaključkom Vlade sa spomenute sjednice, predviđeno je ulaganje od 45 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe na području Krapinsko-zagorske županije u 2006. godini (predizborna obećanja). No, predviđena sredstva lako se tope, jer obećanje «do svake hiže voda i cesta» ipak se ne mogu ostvariti istovremeno i pretvaraju se u «do svake hiže voda ili cesta». Fond za regionalni razvoj u ukupnoj sumi od 45 milijuna kuna trebao je sudjelovati sa 8 milijuna kuna za razvoj vodoopskrbe. Sada po poznatom HDZ modelu mijenja se odluka Vlade, Fondu se skida 4 milijuna kuna za vodoopskrbu koji se onda plasiraju kao sredstva za uređenje cestovne infrastrukture u 10 zagorskih općina i gradova gdje je na vlasti HDZ (po 400.000,00 kuna svakome). Da paradoks bude veći, neke općine i gradovi uopće nemaju uvjeta za dobivanje bespovratne pomoći, jer im je izvorni prihod veći od 65% državnog prosjeka, a neki se nisu ni prijavili na natječaj. Međutim u tim općinama i gradovima vlada HDZ, a predizborna obećanja valja ispuniti na bilo koji način. Pitamo se čemu onda kriteriji i pravilnik Fonda koji kaže da županije same određuju svoje prioritete.

Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije poštujući kriterije Fonda donijelo je odluku o rangiranju projekata za dodjelu bespovratnih sredstva FRR za 2006. godinu, unutar dodijeljene kvote od 4.508.609,00 kuna. Najbolje rangirani infrastrukturni projekti koji su u skladu sa županijskim prioritetima nisu bili projekti političkih opcija već stvarno razvojne potrebe županije, što je prisutno od 2001. godine do danas, od kada je ova koalicija preuzela odgovornost za razvoj Krapinsko-zagorske županije“.

Krivi smo što su se sredstva Fonda povećala

Zagorski HDZ, točnije njegov predsjednik Milivoj Škvorc, potaknut SDP-ovim priopćenjem sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je odbacio sve optužbe o političkim kriterijima.

-Fond za regionalni razvoj kao posebna Vladina institucija oformljen je 2002. godine i početkom svake godine raspisuje natječaj za dodjelu sredstava, što bespovratnih, što kreditnih, kako za lokalne jedinice tako i za fizičke i pravne osobe.

Namjera mu je izjednačavanje razvoja na području RH. Ove je godine Fond provodio natječaj na kojeg su se prijavile gotovo sve jedinice lokalne samouprave s područja KZŽ –rekao je Škvorc te dodao da su novac dobile one jedinice lokalne samouprave koje su se javile na natječaj Fonda.

-Ako je HDZ nešto kriv, onda je kriv što su se sredstva Fonda povećala od planiranih. Poučeni raspodjelom sredstava i rezultatom natječaja 2003., 2004., 2005. godine, mi smo izvršili pripremu i obavili radionice sa čelnim osobama gdje je HDZ na vlasti jer projekte i kandidaturu za taj natječaj nije lako pripremiti –rekao je Škvorc te na priopćenje SDP-a ogovorio kontranapadom.

-Iznenađeni smo što predsjednica SDP-a nije na sličan način reagirala 2003. godine kad su za sredstva kandidirale 23 lokalne jedinice, a dobilo ih je samo pet. Slučaj je htio da je u jednoj na čelu bio HSS-ov načelnik, a u ostalih četiri SDP. Godinu kasnije, slična situacija, odobreno je za šest lokalnih jedinica, na čelnim funkcijama u dvije je bio HNS, dvije SDP, jedne HSS, a 150 tisuća kuna dobilo je HDZ-ovo Mače. Prošle godine dobilo je sredstva devet jedinica, dvije HNS, tri SDP, dvije HSS, jednu HSLS i opet Mače sa 150 tisuća kuna – rekao je Škvorc te naglasio da HDZ u Krapinsko-zagorskoj županiji obnaša vlast u 13 općina i gradova što je 42% zbog čega smatra normalnim da su sredstva Fonda za regionalni razvoj podijeljena na način na koji su podijeljena.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook