Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijela Hrvatska pod teškom kišom, Europa se priprema za katastrofu, dižu se barijere, vojska u pripravnosti


U Hrvatsku je stigla ciklona Boris - obilne kiše i vjetar stvaraju probleme diljem zemlje. Dio prometnica bio je pod vodom, kiša je na obali poplavila podrume kuća, na moru je snimljeno više od 20 pijavica, a na zapadnu obalu Istre more je izbacilo ogromne količine morske pjene koja je zabijelila ulice. I tu nije kraj. Naime, trajniji prestanak oborina očekuje se tek u ponedjeljak, a dotad se središnja Europa priprema za najgore poplave zadnjih desetljeća koje očekuju ovaj vikend.

Kretanje ciklone možete pratiti na Neverin.hr.

Po češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru četvornom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. Retencije za prihvat vode, ponajprije u blizini brana, ispražnjene su kako bi mogle primiti toliku vodu. U Poljskoj su oglašeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega gradove na Odri kao što su Wroclaw i Opole.

"Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju", upozorili su poljski meteorolozi. U Wroclawu, koji ima 675.000 stanovnika, općina je osnovala krizni stožer. Po češkom ministru okoliša Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pijeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Po austrijskoj televiziji ORF, vodostaj Dunava mogao bi narasti do razina koje nisu viđene pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da je vojska spremna rasporediti do tisuću vojnika bude li potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci također su u pripravnosti.

Oborine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Europu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u tisuću godina, upozorava slovačka meteorološka služba imeteo.sk. S premještanjem hladnog vala nad Europom prema istoku, prvi je snijeg pao i na slovenskoj Kredarici.

Jako nevrijeme zahvatilo je jučer i dio Slovenije - slovensko Primorje i slovensku Istru, a posebno područje Kopra, gdje je stanje najgore zbog obilnih kiša koje su pale. Nasime, u slovenskoj Istri je u samo nekoliko sati palo više kiše nego u cijelom ljetu. Oborine još nisu prestale, težište se seli na istok Slovenije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook