Prethodni članak
Sljedeći članak

Poplave, ulice prekrivene morskom pjenom, pijavice… 'Ovo je uvod u ono što dolazi'


Najavljena promjena vremena zahvatila je dijelove Hrvatske. Najviše sjeverozapadni dio, gdje su temperature pale i za 15-ak stupnjeva. Tako je u Varaždinu i Krapini poslijepodne izmjereno samo 11 stupnjeva, u Bjelovaru 12, piše Index.

No promjena još nije stigla na istok i jug zemlje. U Županji je tako bilo 30 stupnjeva, a u Dubrovniku 26. Zbog kiše u mnogim su mjestima pod vodom prometnice, pune ruke posla imali su i vatrogasci.

Obilna kiša u dijelu Zadarske županije, najviše stradala Božava na Dugom otoku
Jako grmljavinsko nevrijeme pogodilo je dijelove Zadarske županije, a najviše je, prema objavama na društvenim mrežama, stradala Božava na Dugom otoku.

"Oblak koji se jutros prije 8 sati formirao između nas i Ancone prošao je većim dijelom preko Božave, ali točne podatke koliko je kiše palo na tom području imat ćemo tek sutra ujutro jer automatska postaja navečer šalje informacije u našu središnjicu u Zagrebu", rekao je voditelj glavne meteorološke postaje Zadar na Puntamici Anđelko Vidović.

Stanovnici Božave objavili su da je između 8 i 11 sati palo čak 180 litara kiše po četvornome metru, bujice su se slijevale po ulicama i poplavile prizemne dijelove obiteljskih kuća te nosile grane, šljunak i blato prema luci, a stradali su i maslinici.

"Dio otoka bio je bez struje, na županijskoj cesti kiša je nanijela dosta šljunka, što su uklanjali cestari i djelatnici naše komunalne tvrtke Mulić. Koliko znam, DVD Sali nitko nije zvao zbog intervencije, ljudi su najviše sami priskakali jedni drugima u pomoć, a palo je navodno 160 litara kiše po metru četvornom", izjavio je načelnik Općine Sali Zoran Morović.

Prema podacima objavljenima na mreži meteoroloških stanica Pljusak.com, na zadarskom je području u posljednja 24 sata najviše kiše palo na otoku Rivnju – 76 litara po metru četvornom po 25 litara na otocima Istu i Silbi.

Na zapadu Istre potop, kod Rovinja more divljalo i bacalo barke
U vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji jutros je došlo do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, gdje je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše, javio je Istramet. Najteže su bili pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne prometnice pod vodom.

Objavljena je i snimka divljanja mora na plaži kampa Amarin kod Rovinja. Vidi se kako more baca barke, valovi su ogromni.

U Novigradu je vjetar izbacio morsku pjenu na ulice. Snimke je objavio IstraMet.

 

U Dalmaciji se formiralo više pijavica na moru, a jedna je snimljena kod otoka Kaprije u šibenskom arhipelagu. Velika pijavica formirala se i između Primoštena i otoka Zlarina. 

Poslijepodne su građani snimili i veliku pijavicu između Orebića i Korčule.

 

I sutra će biti pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Posvuda povremeno kiša, a u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji uz obilniju oborinu. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego proteklih dana. Tako će sutra u većem dijelu unutrašnjosti biti od 8 do 13, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 13 do 18, a na srednjem i južnom Jadranu između 18 i 23 stupnja.

Ravnateljstvo civilne zaštite bjavilo je da je na snazi narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme i mjestimice obilnu kišu, dok ista razina upozorenja sutra vrijedi za grmljavinsko nevrijeme, kišu i vjetar. Moguće su urbane i bujične poplave.

Meteorolog Zoran Vakula u emisiji Hrvatskog radija Dnevne novosti komentirao je ciklonu Boris. Istaknuo je da je, primjerice, u zadnja 24 sata najviše kiše palo na području Gorskog kotara i sjevernog Jadrana. Prema službenim podacima DHMZ-a, kaže, više od 50 litara, a najviše u Crnom lugu i Risnjaku s oko 72 litre po četvornom metru.

Glavnina promjene vremena, najavio je Vakula, događat će se u drugom dijelu četvrtka i u noći na petak. "Ne bi me čudilo da na nemalo mjesta bude više od 80 litara po četvornom metru, pritom, još dodatno, temperatura zraka se snižava", rekao je.

Siguran je da će biti snijega u Alpama, vrlo vjerojatno ne samo austrijskim i talijanskim nego i slovenskim. "Čak gotovo sigurno, a nije isključeno da kod ovog dolaska hladnog zraka poneke pahulje, možda čak i zabjeljenja, bude i u našim najvišim vrhovima. Ponajprije mislim na Zavižan, a sutra tijekom dana i za vikend možda i u dalmatinskim planinama", rekao je Vakula.

"Pripremimo toplije jakne, odjeću i obuću, budući da ovo hladno razdoblje neće potrajati samo dan ili dva, nego dulje. Nemojmo se čuditi ako sljedeća dva do tri dana bude rekordno niska najviša dnevna temperatura zraka za ovo doba godine. Zagreb će sutra imati 13 do 14 stupnjeva Celzijevih, što do sada nikad nije bilo u povijesti mjerenja", zaključuje Vakula.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook