Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijena još jedne namirnice otišla u nebo


Hrvati će, čini se, još jednu namirnicu maknuti s jelovnika. Cijena vrganja otišla je u nebo, za kilu se traži 20 eura, jednako u Istri kao i na sjeveru zemlje. Vrganj, koji za razliku od mnogih drugih gljiva, nema baš nikakva ljekovita svojstva, ali veliki je gastro užitak, aromatičan, i svakom jelu daje posebnu notu, postao je tako za većinu još jedna žal za "starim vremenima", piše Jutarnji. 

Evo što o cijeni od 20 eura za kilogram kaže Marijan Sabolić, predsjednik Gljivarskog društva "Smrčak" iz Čakovca.

- Za cijenu od 20 eura za kilogram vrganja, nema opravdanja. To je isključivo i samo pohlepa. Ništa drugo. Vrganja prilično dugo zbog sušnog perioda nije bilo, nestašica je bila kratkog vijeka i sad ih opet ima pa me zanima hoće li spustiti cijenu. Ova je svakako pretjerana. Sad ih, dakle, ima i njihova bi realna cijena, po meni, trebala biti 15 eura. Nisam ekonomist ni stručnjak za gospodarstvo i cijene, ali siguran sam da bi cijena od 15 eura bila primjerena – kaže.

– Kilogram mesa prosječno košta oko pet eura. Gljive jesu vrlo cijenjeni i često ljekoviti prehrambeni artikl, ali ipak morate nahraniti obitelj, što danas nije lako - kaže.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook