Prethodni članak

OPREZ: U uvoznom povrću (opet) otkrivena opasna kemikalija


U samo tjedan dana već drugi slučaj kontaminiranih rajčica iz Turske, izvještava europski sustav za sigurnost hrane.

U rajčicama iz Turske opet je, kao i prije tjedan dana, otkriven trag zabranjenog pesticida indoksakarba (indoxacarb) od 0,032 miligrama po kilogramu (nije dopušten ni najmanji udjel). Srećom, sanitarni inspektori obavili su analizu već na hrvatskoj granici.

Sporne rajčice zato nisu ušle na tržište Hrvatske, već je naloženo njihovo uništavanje. Iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom kažu kako je ta pošiljka predstavljala potencijalan rizik za zdravlje, prenosi Danica.hr. 

Ovaj tjedan je pak u pošiljci rajčice iz Turske na hrvatskoj granici otkriven i zabranjeni pesticid klorpirifos. I ta je pošiljka odmah uništena.

Znanstvene studije pokazale su kako trovanje indoksakarbom može biti izuzetno ozbiljno, pa čak i smrtonosno. Jedna od studija bilježi slučaj pacijentice koja je zbog intoksikacije indoksakarbom pokušala samoubojstvo.

Već 13. slučaj
Analize su kod nje otkrile methemoglobinemiju i nisku razinu kisika, što se povezuje s trovanjem tim pesticidom. Indoksakarb je neurotoksični insekticid koji kod ljudi može uzrokovati alergijske reakcije, methemoglobinemiju i hemolitičku anemiju.

Methemoglobinemija je hematološki poremećaj kod kojega je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može vezati kisik. Dakle, u krvi se nalazi višak methemoglobina (oksidiranog hemoglobina), a manjak normalnog hemoglobina.

Pesticid je na području EU zabranjen početkom 2022. godine, ali se u brojnim zemljama, poput Turske, i dalje koristi u poljoprivrednoj proizvodnji.

Današnji slučaj 13. je lani i ove godine koji se u Hrvatskoj povezuje s turskim voćem i povrćem kontiminiranim zabranjenim kemikalijama. Iz Turske prema Hrvatskoj ide najviše kontaminiranih namirnica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook