Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože krenulo naprije u rizičnim županijama

Virusna zarazna bolest kvrgave kože goveda pojavila se u Srbiji i brzo se širi, a najveća opasnost prijeti istočnim hrvatskim županijama. Cijepljenje u Krapinsko - zagorskoj županiji još nije krenulo


FOTO: Ilustracija

Nakon dogovora s proizvođačima mlijeka, tovljačima, klaoničarima i predstavnicima znanosti donesena je jednoglasna odluka o pokretanju akcije preventivnog cijepljenja cijele populacije goveda protiv bolesti kvrgave kože. Virusna zarazna bolest potvrđena je u Srbiji i Crnoj Gori te predstavlja opasnost za goveda u Hrvatskoj jer se brzo širi, stoga je početkom prošlog tjedna preventivno cijepljenje krenulo  s krajnjeg istoka Hrvatske, odnosno na području rizičnih  županija i to Osječko - baranjske, Vukovarsko - srijemske, Brodsko - posavske, Dubrovačko - neretvanske i Splitsko - dalmatinske županije - izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Krapinsko – zagorska županija, zajedno s Varaždinskom i Međimurskom županijom zasada nije uključena u cijepljenje. -  Vakcinacija je počela uz rubne dijelove zemalja u kojima se bolest pojavila. Zasada nismo dobili obavijest kada će krenuti cijepljenje u našoj županiji. Nema mjesta panici, ali da je situacija ozbiljna to je - potvrdio je dr.vet.med Darko Bobinec iz Veterinarske stanice Zlatar Bistrica,  dodavši da je cijepljenje za vlasnike goveda besplatno.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi put zabilježena u Africi, a proteklih godina virus je preko Turske ušao na europski kontinent. Prenose  komarci, muhe i krpelji. Da je govedo zaraženo, najlakše je prepoznati po visokoj temperaturi do 41 stupanj, iscjetku iz nosa i oka, pojačanom slinjenju te čvoričima na koži veličine i do 5 centimetara. Ukoliko oboli jedno govedo, iskorjenjuje se cijelo stado.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook