Prethodni članak
Sljedeći članak

CRNA STATISTIKA: Raste broj samoubojstava u Zagorju. Većinu ih počine muškarci


Kao što smo nedavno najavili u tekstu pod naslovom: Broj samoubojstava u Zagorju je zabrinjavajući. Psihijatar: 'O tome se ne smije šutjeti', kojeg možete pronaći OVDJE, u narednim tjednima posvetit ćemo serijal tekstova ovoj temi koju je, slažu se svi s kojima smo razgovarali, nužno pod hitno aktualizirati u javnosti.

Naime, Zagorje je već desetljećima na samom vrhu u RH prema broju samoubojstava u odnosu na sto tisuća stanovnika, a ono što posebno zabrinjava jest podatak da kad se gleda ukupan broj samoubojstava na području Krapinsko – zagorske županije, u ogromnoj većini slučaja samoubojice su muškarci.


Upravo ćemo stoga u ovom serijalu pokušati skrenuti pažnju na važnost brige o mentalnom zdravlju muškaraca, koja je u mnogim sredinama još uvijek velika tabu tema, a o čemu posebno svjedoči i vrlo nizak udio muškaraca među osobama koje u Zagorju traže psihološku pomoć.

U velikoj većini slučajeva, psihološku pomoć u Zagorju većinom traže žene i djeca pa ako uzmemo te dvije informacije u korelaciju, jasno je da postoji uzročno – posljedična veza između nebrige ili nedovoljne brige o mentalnom zdravlju muškaraca i broja muškaraca koji se odlučuju na samoubojstvo.


Tema je to koju ćemo u ovom serijalu detaljno obraditi na temelju naših razgovora sa psihijatrima i psiholozima, no, za početak, u ovom ćemo tekstu prvo analizirati 'crnu statistiku', kako bismo javnosti jasnije predočili o koliko ozbiljnom problemu se radi.


Već smo u uvodnom tekstu naveli podatak kako si je, prema podacima iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, samo u prvih šest mjeseci ove godine na području Krapinsko – zagorske županije život oduzelo 18 osoba, što je šest osoba više, odnosno, za 50 % više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Sada kada imamo podatke za prvih osam mjeseci ove godine, taj je postotak povećanja, srećom, znatno niži, budući da si je tijekom srpnja i kolovoza prošle godine život u Zagorju oduzelo šest osoba, a u srpnju i kolovozu ove godine tri osobe. No, nažalost, i dalje je stoji činjenica da, u odnosnu na prošlu godinu, u ovoj godini broj samoubojstava u Zagorju raste.

Gledajući, naime, sveukupno prvih osam mjeseci ove godine, na području Krapinsko – zagorske županije samoubojstvo je počinila 21 osoba, što je za 3 osobe ili za 16,7 % više nego u osam mjeseci 2023. godine. Kao što smo već spomenuli, samoubojstva u Zagorju u većini slučajeva počine muškarci. Tako su od 21 evidentiranog samoubojstva u prvih osam mjeseci 2024. godine njih čak 18 izvršili muškarci, što iznosi ogromnih 85,7 %.


Također simptomatični su podaci o broju samoubojstava prema dobnim skupinama. Policijska statistika uobičajeno dijeli dobne skupine na one između 15 i 18 godina starosti, zatim između 19 i 25 godina, između 26 i 35 godina, između 36 i 50 godina, između 51 i 65 godine te na kraju dolazi jedinstvena dobna skupina svih osoba starijih od 65 godina.


Od svih samoubojstava koja su izvršena u Zagorju ove godine, dakle, od njih 21, čak 18 su ih počinile osobe starije od 51 godine. Pola od toga, točnije 9 samoubojstava počinile su osobe između 51 i 65 godina starosti, a isto tako 9 samoubojstava počinile su osobe starije od 65 godina. Dakle, iz policijske statistike jasno je vidljivo: U Zagorju većinu samoubojstava počine muškarci stariji od 51 godinu i upravo je to razlog zbog kojeg se javnost treba posebno senzibilizirati za mentalno zdravlje te skupine, što je u konačnici i cilj ovog našeg serijala.

S druge pak strane, kad gledamo policijske podatke o evidentiranim pokušajima samoubojstva, njih je u prvih osam mjeseci ove godine bilo za 30 % manje nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Pokušaji samoubojstva, doduše, upozoravaju nas psihijatri i psiholozi s kojima smo razgovarali, nisu uvijek evidentirani i njih je u stvarnosti vjerojatno nešto više, no ipak ohrabruje podatak da je u predmetnom razdoblju ove godine evidentirano 14 pokušaja samoubojstava, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo čak 20. 


Gledajući po spolu, kad su u pitanju pokušaji samoubojstava, tu je situacija bitno drugačija. Naime,  od 14 pokušaja, 6 su počinili muškarci, a 8 žene, dakle, od ukupnog broja pokušaja samoubojstva, muškarci su ih počinili 42,8 %, a žene 57,2 % i to je također tema kojoj ćemo posvetiti pažnju.

I na kraju ovog članka, u kojem smo, nadamo se, dali jasniju sliku o problemu kojim ćemo se baviti u ovom serijalu, ponovit ćemo da osim kod psihološke službe Doma zdravlja KZŽ i psihijatra Doma zdravlja KZŽ, savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć: Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata), Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected]), Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected]). 

Također, ne treba zaboraviti ni na liječnike specijaliste obiteljske medicine, kojima se građani također mogu obratiti za pomoć, a u onim najosjetljivijim i najkritičnijim situacijama, uvijek je najbolje pozvati Hitnu medicinsku službu na broj 194.

Ovaj tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook