Prethodni članak
Sljedeći članak

Čuli ste za El Niño. Sada nam stiže i La Niña, vremenski fenomen koji će utjecati na zimu


Nakon nestabilnog ljeta pod učincima El Niña, sve je više spekulacija da bi ovu zimu mogao obilježiti još jedan vremenski fenomen - La Niña, piše N1.

Centar za klimatska predviđanja Nacionalne uprave za oceane i atmosferu potvrdio je da postoji 60 posto šanse da bi se La Niña mogla razviti ove zime i da bi mogla potrajati do ožujka.

La Niña je dio prirodnog klimatskog ciklusa, ali poput El Niña, može uzrokovati ekstremne vremenske uvjete diljem svijeta.

Javlja se kada temperatura površine mora u središnjem i istočnom Tihom oceanu padne ispod prosjeka. Zapravo, to je upravo suprotno od tople El Niño faze.

I La Niña i El Niño mogu imati širok utjecaj na globalne vremenske obrasce, uključujući one u Europi, iako mogu znatno varirati što je mjesto dalje od Pacifika, piše Euronews.

Udaljenost znači da se utjecaji faza mogu lako poremetiti lokalnim vremenskim obrascima, a to čini njihove točne učinke u Europi teško predvidivim. Ne postoje dva potpuno ista događaja.

Kakav bi utjecaj La Niña mogla imati na zimu?
Ranije ovog mjeseca, stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije (WMO) predvidjeli su velike šanse za pojavu La Niñe između listopada i veljače.

Znanstvenici kažu da će La Niña ove zime vjerojatno biti događaj slabe do umjerene jačine, s tim da bi fenomen mogao oslabiti početkom 2025. godine.

La Niña inače donosi temperature niže od normalnih diljem zapadne Europe te stoga prognostičari očekuju pad temperatura na kontinentu kako ćemo se približavati studenom i prosincu.

Nadalje, La Niña bi mogla donijeti vlažnije i hladnije uvjete u Alpe, što može dovesti do češćih i jačih snježnih oborina. Budući da je nedostatak snijega prisilio niz zimskih odmorišta da zatvore svoja vrata, La Niña bi mogla biti dobrodošla. U jugozapadnim europskim zemljama moglo bi biti više kiše.

Oluje u listopadu
Tijekom listopada dijelove zapadne i središnje Europe pogodio je kraj nekoliko oluja koje su dolazile s Atlantika. Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinavija mogle bi biti najhladnije regije od listopada, a zimske temperature bi u ovim krajevima mogle biti niže nego prošle godine.

Međutim, neki meteorolozi vjeruju da bi zbog fenomena La Niña ovi krajevi mogli biti topliji od dugoročnih prosjeka.

Kako navodi meteorolog MetDeska Ben Davis, dio Europe bi ipak moglo imati hladnije vrijeme od uobičajenog od sredine do kraja studenog. On prognozira hladnije uvjete sa slabim vjetrom u sjeverozapadnoj i središnjoj Europi u studenom, piše BNN Bloomberg.

Hladan studeni
Ostatak zime vjerojatno će biti blaži, ali ne tako iznimno topao kao prošle godine, rekao je Davis. Predviđa se da će prosinac biti “relativno blag”, s temperaturama oko 1°C iznad prosjeka u sjevernoj Europi.

Snažan polarni vrtlog u prosincu može dovesti do blagih i vjetrovitih uvjeta u siječnju, ali slabiji vrtlog bi mogao donijeti hladnijeg i slabijeg vjetra, rekao je Davis. Za sada se očekuje da će siječanjske temperature biti malo iznad uobičajenih, no prognoza ostaje neizvjesna.

Što se tiče prognoze za veljaču, dosadašnji podaci sugeriraju da nas očekuje blaga, vlažna i vjetrovita veljača s temperaturama od oko oko 1,9°C iznad norme.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook