Prethodni članak
Sljedeći članak

Definirana 4 temeljna ´zagorska´ gospodarska stupa

Prošlog tjedna održan je Gospodarski savjet SDP-a s glavnom temom lokalnog razvoja gospodarske politike. Sukladno prokla


Prošlog tjedna održan je Gospodarski savjet SDP-a s glavnom temom lokalnog razvoja gospodarske politike. Sukladno proklamiranoj gospodarskoj politici SDP-a 4x4 , članovi Savjeta održali su radionicu na kojoj su tu politiku primijenili na primjeru Krapinsko-zagorske županije.

Utvrđeno je da osnovu gospodarskog razvoja KZŽ tj. četiri temeljna stupa čine djelatnosti graditeljstva, turizma, proizvodnje nemetala i metala te tradicionalno prisutne djelatnosti na ovim prostorima, a koje su vezane uz tekstil i drvo. Uz navedene djelatnosti, nikako se ne smije umanjiti značaj i zanemariti razvoj i ostalih djelatnosti.

Biotehnološki centar i poduzetnički inkubator

Radi pružanja stručne i tehničke podrške takvom modelu gospodarskog razvoja predviđa se osnivanje biotehnološkog centra te poduzetničkog inkubatora. Obzirom na potrebne prostorne i infrastrukturne preduvjete, djelatnost biotehnološkog centra planira se smjestiti u Kumrovcu, a djelatnost poduzetničkog inkubatora u prostorima bivše tvornice Elka u Mariji Bistrici.

Istaknuta je i potreba redefiniranja mreže srednjih škola u smislu uspostave onih obrazovnih programa i upisnih kvota koje prate potrebe za zapošljavanje u gospodarstvu KZŽ.

U SDP-u smatraju kako će se veći gospodarski razvoj na lokalnoj razini postići i ulaganjem u prometnu infrastrukturu radi kvalitetne povezanosti svih dijelova županije. Tu je i naglasak na razvoj željeznice i elektrifikacije željezničkog sustava.

U području poljoprivrede treba poticati uzgoj visoko dohodovnih kultura (cvjećarstvo, povrćarstvo, ljekovito bilje i dr.) te organiziranje velikog sajma poljoprivrednih proizvoda koji bi se održavao tijekom cijele godine. U svrhu postizanja većeg stupnja konkurentnosti samih gospodarskih subjekata, velika podrška daje se povezivanju u klastere.

Članovi Gospodarskog savjeta SDP-a poseban apel upućuu svim gospodarskim subjektima i jedinicama lokalne samouprave da prilikom ugovaranja izvođenja različitih vrsta radova, prednost pri odabiru izvođača daju poduzetnicima s područja KZŽ.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook