Prethodni članak
Sljedeći članak

Deset godina Gromova Zagorja

Prije točno 10 godina, svadba Dražena Pukljaka, inicirala je rađanje najglasnije udruge u Tuheljskim Toplicama. Skupina


Prije točno 10 godina, svadba Dražena Pukljaka, inicirala je rađanje najglasnije udruge u Tuheljskim Toplicama. Skupina mladića na svadbi je osluškivala kanonade desinićkih kuburaša, te se odlučila na osnivanje slične družine u vlastitom dvorištu. Ubrzo su Mladen Horvatin, Mirko Horvatin, Mario Koprivnjak, Danijel Leš, Darko Ostrež, Darko Pavlinić, Tomislav Posavec, Miljenko Pukljak, Tomislav Pukljak, Tomislav Sinković, Krunoslav Večerić i Nenad Žnidarec odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Osnovali su kuburašku udrugu «Gromovi Zagorja».

Za predsjednika je odabran Mladen Horvatin, kod Stanka Kranjčeca su nabavljena sredstva za rad, a sustavno se na malim feštama kod klijeti uvježbavao prvi nastup. Svečanu premijeru Gromovi su odigrali 1999. za Uskrs u Tuhlju. Uslijedili su nastupi na lokalnim veselicama od kojih su neke, poput Uskršnjeg ponedjeljka kod SV. Križa, inicirali sami članovi. Prvi županijski nastup Gromovi su imali na smotri u Hromcu gdje su zbog još uvijek premalog broja članova, nastupili van natjecateljske konkurencije.

Pravo «vatreno krštenje» uslijedilo je u Radoboju gdje su Gromovi zbog svoje mladosti pobrali sve simpatije publike te «braće po oružju». Vrhunac aktivnosti dogodio se 2006. kada je Udruga u svojem dvorištu organizirala županijsko «streljanje». Na Smotru je tada došlo 14 Udruga iz naše županije i dvije iz susjedne zagrebačke, Ban Josip Jelačić iz Zaprešića i Kameni Svati iz Jablanovca, koje su pucale revijalno.

- 2005. godina Gromovi su ostali bez svojeg istaknutog člana Mire Goluba, koji nam se u kratko vrijeme svima uvukao «pod kožu» i postao jedan od omiljenijih članova, zbog svoje vesele i dobre naravi – veli Darko Ostrež.

Pucali uz «Čajkovskog»

U lipnju 2006. godine u «deželu» ih je pozvao Orkestar Kapela kako bi nastupili na tradicionalnom koncertu na Trgu ispred crkve u tom malom slovenskom mjestu. Valja napomenuti da je domaćin jedan od najboljih orkestara u Europi, koji broji 54 člana, a Gromovi su ih podržali u izvođenju oratorija Petra Iljiča Čajkovskog, gdje se uz crkvena zvona čulo i 16 pucnjeva. Ne treba napominjati da je slovenska publika oduševljeno popratila naoružane hrvatske «glazbenike».

U domovini pak Gromovi već tradicionalno pucaju na startu i cilju polumaratona u čast ´Franceka i Jožeka´ u Velikom Trgovišću i Kumrovcu.

Legendarne su i nogometne utakmice u kojima oženjeni članovi igraju protiv «slobodnjaka», a društvo pamti i druženja u čamcu na Dobri ili na domaćim veselicama.

Deset godina druženja, nastupa i dobrog raspoloženja Gromovi će obilježiti velikim «koncertom pištola i kubura» u vatrogasnom domu u Tuhlju u subotu 15. ožujka.

– Pozvali smo sve kuburaše Zagorja te prijateljska društva iz Zagrebačke županije, očekujemo dobru zabavu, druženje i dobro raspoloženje uz sastav „Zdravica“ – ispričao nam je jedan od najagilnijih Gromova, Darko Ostrež.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook