Prethodni članak
Sljedeći članak

Skupština Zajednice kulturno-umjetničkih udruga

Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine zajednice kulturno-umjetničkih udruga, zadovoljstvo postignutim rezultatima


Na redovnoj izvještajnoj sjednici Skupštine zajednice kulturno-umjetničkih udruga, zadovoljstvo postignutim rezultatima protekle godine, unatoč skromnim financijskim sredstvima izrazio je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije Mladen Sedak Benčić.

- Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga KZŽ djeluje od prosinca 1994. godine i danas ima 60 članica (preko 4.500 amatera) koji djeluju kao: pjevački zborovi, folklorne skupine, dramski amateri, tamburaški sastavi, orkestri, likovne i recitatorske sekcije, puhački orkestri i plesne skupine. Zajednica kulturno-umjetničkih udruga KZŽ članica je Saveza udruga Hrvatskog sabora kulture Zagreb, krovne organizacije kulturnog amaterizma. Program rada utemeljen je na financijskoj pomoći od strane Ministarstva kulture i KZŽ –rekao je Sedak Benčić, dodavši kako je veći dio planiranog programa ostvaren.

- Održana je Smotra tamburaškog stvaralaštva KZŽ u Loboru, dramskog stvaralaštva u Zaboku, Puhačkih orkestara naše županije u Oroslavju, smotra foklora KZŽ u Humu na Sutli, smotra dječjeg stvaralaštva u Maču, pjevačkih zborova KZŽ u Zaboku. Po prvi put održana je smotra malih vokalnih sastava u Budinščini, a povodom Svjetskog dana zbornog pjevanja u Pregradi je održan susret Zborova i zborova s glazbenom pratnjom KZŽ. Susret Hrvatskih malih vokalnih sastava potkraj prošle godine održan je u Mariji Bistrici. Za državnu smotru foklora izabran je KUD ´´Matija Gubec´´ iz Gornje Stubice – pobrojao je Sedak Benčić.

Donesen je i prijedlog rada za 2008. godinu. Dodao je kako značajno mjesto treba imati stručno usavršavanje i osposobljavanje, uz kvalitetan i stručan rad zborovođa, dirigenata i koreografa. Jedna od aktivnosti bit će im poticanje boljeg medijskog praćenja Zajednice, te suradnja s drugim instutucijama i udrugama. U planu su im i audio i video snimanja Županijskih smotri.

U Financijskom planu za ovu godinu planirana su daleko značajnija sredstva za sudjelovanje na seminarima koji će biti organizirani od strane Hrvatskog Sabora kulture, a u ovoj godini nastojat će i organizirati seminar s voditeljima tamburaških sastava i orkestara.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook