Prethodni članak
Sljedeći članak

Peticija za priznavanje statusa roditelja njegovatelja

Majke djece s teškim tjelesnim oštećenjima uz potporu medija na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirale su potpisivanje pet


Majke djece s teškim tjelesnim oštećenjima uz potporu medija na Cvjetnom trgu u Zagrebu organizirale su potpisivanje peticije u kojoj traže da se majkama i očevima invalidne djece prizna status roditelja njegovatelja. Naime, od 7. kolovoza prošle godine na snagu su stupile toliko priželjkivane Izmjene i dopune zakona o socijalnoj skrbi koje priznaju pravo na status roditelja njegovatelja jednom od roditelja djeteta. To pravo odnosi se na potpuno nepokretnu djecu i djecu s težim oštećenjima koji su potpuno ovisni o roditelju i kojima je potrebna 24-satna njega.

Plaća, mirovinsko i socijalno

Prije ove Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi roditelj invalidnog djeteta imao je pravo na dopust do navršene sedme godine djetetovog života, a nakon navršene djetetove sedme godine pravo na rad s skraćenim radnim vremenom. Iako je Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi konačno izjednačen status roditelja njegovatelja s radnim odnosom, još uvijek ima problema.

Dosad su status roditelja njegovatelja mogle izboriti majke ili očevi djece s najtežim oštećenjima, te roditelji sada traže da sva invalidna djeca budu izjednačena, uz mogućnost biranja roditelja hoće li ići raditi ili ostati doma uz svoje trajno bolesno dijete. Ovako se mami nameće, odnosno primorava ih se da ide raditi, iako je neophodno da ostanu doma uz svoje dijete, što je i njihova najveća želja. Roditelj njegovatelj koji ima sreću i kome je odobren zahtjev za status roditelja njegovatelja prima za to naknadu koja iznosi dvije tisuće kuna, a prijavljen je i na mirovinsko i zdravstveno. Poslodavac je sam Centar za socijalnu skrb, i on vrši isplatu iz sredstava Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Što poduzeti?

Da bi se mogao ostvariti status roditelja njegovatelja roditelj mora pokrenuti za to zahtjev putem Centra za socijalnu skrb, koji se tada upućuju na reviziju u Ministarstvo zdravstva. Može ga ostvariti roditelj koji je nezaposlen, zaposleni roditelj koji će raskinuti radni odnos, korisnik obiteljske mirovine, korisnik invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, te korisnik prijevremene starosne imovine. Status roditelja njegovatelja po važećem zakonu traje, odnosno ostvaruje se i nakon punoljetnosti djeteta, odnosno tako dugo dok traje za to potreba, a najdulje do dana kada roditelj ispunjava pravo na starosnu imovinu, do 65 godine života.

Ima i pozitivnih primjera. Tako je primjerice u Centru za socijalnu skrb u Zlatar Bistrici svih 19 zahtjeva za priznavanje statusa roditelja njegovatelja revizija u Ministarstvu zdravstva pozitivno riješila. Osamnaest majki dobilo je status roditelja njegovatelja, te jedan otac. Među prvima u Zagorju status roditelja njegovatelja priznat je Zlatarščanki Marini Puljčan, majci dvanaestogodišnje plavokose djevojčice Doroteje, koja boluje od spinalne mišićne atrofije i mamina joj je pažnja i njega potrebna 24 sata dnevno. Status roditelja njegovatelja ostvarila je krajem prošle godine.

Imate problema? Javite nam!

Vjerojatno i na području KZŽ ima majki invalidne djece koje se susreću s zakonskim i birokratskim zavrzlamama kada djetetu nije priznat dovoljan stupanj invalidnosti, iako za to postoje opravdani razlozi. Za to se bore mame koje nastavljaju akciju popisivanja peticije s nadom da će njihove molbe doprijeti do nadležnih institucija.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook