Prethodni članak
Sljedeći članak

DHMZ: ‘Stiže velika promjena vremena, no ljetu još nije kraj’


Pretežno sunčano s povremeno umjerenom naoblakom te većinom vrlo vruće bit će danas, prognozira DHMZ. Uglavnom u unutrašnjosti u drugom dijelu dana uz jači razvoj oblaka lokalno pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženi. Vjetar slab, na istoku i umjeren istočni, na Jadranu sjeverozapadni i jugozapadni. Uz pljuskove vjetar prolazno može biti pojačan. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 33 do 38 °C.

Još je danas na snazi crveno upozorenje zbog toplinskog vala u većini Hrvatske.

Nedjelja nam donosi djelomice sunčano, nestabilno i u većini krajeva manje vruće vrijeme. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice kiša i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, najprije na zapadu zemlje, a poslijepodne i drugdje. Pritom je moguće grmljavinsko nevrijeme, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, na jugu i jugo. Uz nestabilnosti vjetar prolazno pojačan. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35 °C, na istoku zemlje lokalno i viša.

Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, s približavanjem visinske doline sa zapada već će biti i nestabilnije, pa treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom. U iduća dva dana (17. i 18. kolovoza 2024.), kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom - uz osvježenje.

Stoga toplinski val popušta i početkom novog tjedna prestaje. No, već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg zraka u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinske ciklone prema jugoistoku, zapuhat će i jaka, na udare vjerojatno olujna bura, ponajprije na sjevernom Jadranu što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja na našoj mrežnoj stranici i postupati prema preporukama nadležnih službi, kako bi ostali sigurni.

Od srijede, 21. kolovoza 2024. ponovno sunčanije, stabilnije i vruće - dakle, ljetu još nije kraj.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook