Prethodni članak
Sljedeći članak

Donja Bistra: Umjesto Eurosupera isporučivali lož ulje

Na Općinskom sudu u Zaprešiću održana je glavna rasprava u slučaju šverca naftnim derivatima, za koju je optužen Alen Ba


Na Općinskom sudu u Zaprešiću održana je glavna rasprava u slučaju šverca naftnim derivatima, za koju je optužen Alen Barki, vlasnik tvrtke AB Petrol promet i vozač Nikola Golemović.


To je druga rasprava u tome slučaju, a kako neslužbeno doznajemo riječ je o prvoj sudskoj parnici koja se vodi za šverc nafte u Hrvatskoj.

Općinsko državno odvjetništvo u Zaprešiću Golemovića i Barkija tereti za istakanje 27.378 litara bezolovnog motornog benzina, koje su na Barkijevoj benzinskoj crpki u Donjoj Bistri zamijenili znatno jeftinijim lož uljem.

Inino gorivo bilo je, tvrdi optužba, namijenjeno izvozu u Bosnu i Hercegovinu, te kao takvo oslobođeno državnih nameta, pa je tim kaznenim djelom značajno oštećen državni proračun. Navode optužbe potvrdio je i svjedok, carinik Ivan Hudolin, te dodao da to nije jedini takav slučaj. Tada su se, kazao je, sve cisterne morale pratiti, te su imale zadane koridore kretanja.

U spomenutom slučaju, zajedno s kolegom, posumnjao je da se »nešto mućka«. Potom su o svemu obavijestili Roberta Matijevića, voditelja službe za suzbijanje krijumčarenja pri carinskoj upravi u Zagrebu.

Prema tekstu optužbe, koji je na raspravi djelomično izmijenjen, prvookrivljeni vozač cisterne Nikola Golemović je 8. travnja 2003. preuzeo bezolovni motorni benzin u Ininoj rafineriji u Rijeci.

Benzin je kupila austrijska tvrtka Sibex iz Beča, a vozač ju je trebao transportirati u Bosnu i Hercegovinu za tvrtku Poljo-oil iz Brčkog. Međutim, umjesto da nastavi prema Bosni i Hercegovini, vozač je od Lučkog skrenuo prema Zaprešiću te se zaustavio u Donjoj Bistri na benzinskoj crpki AB Petrola, gdje su je i uočili carinici, te posumnjali na pretakanje goriva.

Neobičnost tog suđenja bila je i u tome što novinari nisu dobili ni zapisnik s prethodne rasprave, ni tekst tužbe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook