Prethodni članak
Sljedeći članak

Država nema novaca za 700 metara ceste!

Ako naš saborski zastupnik Jarnjak ne upriliči sastanak s nama do 1. listopada, izaći ćemo nasred ceste i svojim tijeli


Ako naš saborski zastupnik Jarnjak ne upriliči sastanak s nama do 1. listopada, izaći ćemo nasred ceste i svojim tijelima zaustaviti promet kroz naše naselje, pa makar nas i pozatvarali- poručili su prosvjednici, stanovnici Razvora uz čije kuće neprestano jure teški kamioni.




U pograničnom kumrovečkom naselju Razvor život nije ni lak ni ugodan: uz njihove kuće neprestano tutnje teški kamioni, prometujući danonoćno tzv. državnom cestom «D 205».

Ona vodi od međunarodnog graničnog prijelaza Razvor, prolazi pokraj njihovih kuća i produžava prema Kumrovcu, Klanjcu, Tuheljskim Toplicama i dalje prema Gubaševu. Šleperi koji većinom prevoze nove automobile u unutrašnjost Hrvatske, stvaraju užasnu buku, tresu se kuće, pucaju zidovi; osobito onih bliže cesti. Ljudi više nemaju miran san, a kad jedu ili piju tresu im se tanjuri, zvekeću čaše i šalice...

A što je najgore, rijetko se koji vozač pridržava ograničenja brzine na 50 km na sat na ovoj dionici, pa je i sigurnost pješaka pogoršana i već je nekoliko njih bilo teže ili lakše ozlijeđeno.

Prosvjedno pismo

- Zacijelo se čeka da netko izgubi i život pa tek onda da nas nadležni uzmu u zaštitu - ljutito govori Ervin Kostanjšak, ispred Ivana Starešine, Mire Starešine, Josipa Krajcara,Vlade Išeka i Željka Kostanjšaka koji su prošlog četvrtka došli u prostoriju lokalne samouprave kod Milivoja Prekratića, načelnika oćine Kumrovec da ponovo prosvjeduju u ime svih ostalih Razvorčana koji su svoj potpis stavili na Prosvjedno pismo 31. srpnja i uputili ga nadležnima. - Ovom cestom od 4 sata ujutro do kasno navečer, svakodnevno prođe preko stopedeset teških kamiona. A to znači da, otprilike, svakih 10 minuta pokraj nas protutnji po jedna neman. Osobito je bučno kada su spomenuti šleperi namijenjeni Europskoj uniji, prazni. Uz neravnu cestu koja obiluje udarnim rupama nema nogostupa. Naši osnovci, budući da je Razvor od škole udaljen manje od 3 km, nemaju pravo na prijevoz školskim autobusom, pa hodaju pješice i tako se izlažu stalnoj opasnosti. Još nam je u ružnoj uspomeni prometna nezgoda u studenom prošle godine, kada je u naletu kamiona teže ozlijeđena majka s dvoje djece. Pa da, Razvorčanke će djecu rađati, a kamiondžije će ih gaziti! Samo u posljednja tri mjeseca su se dogodile tri nesreće zbog prebrze vožnje, jer pojedini vozači čim pređu državnu granicu i obave carinske formalnosti «šibaju» i do 80, pa čak i preko sto km na sat - pojašnjava Ervin Kostanjšak razloge prosvjeda.

Nadležni ne reagiraju

Sva ta gorčina, koju nam je, sa skupinom Razvorčana želio predočiti, prelivena je početkom srpnja i na papir pod naslovom «Građanska inicijativa stanovnika naselja Razvor», zahtijevajući od lokalne vlasti da zaštiti njihove interese i pravo na siguran i normalan život, te da hitno pokrene aktivnost prema Hrvatskim cestama ili drugim nadležnim državnim institucijama. Traže hitnu zabranu prometovanja teških teretnih vozila ovom cestom i preusmjeravanje prometa na auto-ceste preko Macelja i Bregane. Traže i izgradnju obilazne ceste južno ispod naselja Razvor, čime bi se izmjestio prolaz teških vozila izvan naseljenog mjesta. Dok se ova cesta dužine oko 700 metara, čija je gradnja predviđena Prostornim planom i projekt je gotov, ne izgradi, promet bi groz naselje morao biti zabranjen.

Kako su se nadležni oglušili na «vapaj žednih u pustinji» i ništa osobito nije urađeno, Razvorčani su se opet sastali s načelnikom Milivojem Prekratićem i ponovili svoje zahtjeve.
- Ja sam svoj dio posla obavio. Izvijestio sam Hrvatske ceste i inž. Krešimira Fotivića upoznao sa stanjem na ovoj prometnici, kao i ravnatelja Državnih cesta Milana Govorčinovića. Rekli su da su svjesni problema koji tište građane Razvora. Obećali su da će krajem ove ili početkom iduće godine asfaltom prevući tih 700 metara ceste, a postoji mogućnost da se uz cestu sagradi i nogostup, a što se tiče zahtjeva za gradnjom nove ceste ispod naselja, to će ići teže, jer ovaj projekat zahtijeva veća ulaganja, pa će trebati još pričekati da se i ostvari - kazao je Milivoj Prekratić, dodajući kako ništa više od toga ne može uraditi da bi se problem riješio «pod hitno».

Ukleta kuća

Prosvjednici su nas pozvali na «lice mjesta» da se uvjerimo u ono što govore. Vidjelo se odmah da su njihovi zahtjevi opravdani. Uočili smo udarne rupe i razlomljen asfalt na rubovima ceste bez nogostupa i širih bankina. Na kućom broju 1 u Razvoru, u kojoj živi sama 86-godišnja starica Olga Majerić, vidljiva su oštećenja od podrhtavanja tla. Kuća je na pet metara od kolnika kojim često protutnji pun ili prazan šleper.

- Vidite, zidovi su na lijevoj strani kuće popucali. Prozor samo što ne ispadne iz ležišta. Dugo sam na ovom svijetu zahvaljujući svojoj žilavosti i optimizmu, ali se može desiti da stradam u urušenopj kući - grmi starica puna energije i krili rukama. - Hoću da mi se netko iz Ministarstva za promet nacrta ovdje, da vide što nam rade. Voljela bih ga vidjeti kako bi samo jednu jedinu noć prespavao u ovoj ukletoj kući - oštro prosvjeduje Olga. Pukotina ima na još nekoliko kuća, pa i u onoj na broju 96, u kojoj živi 78-godišnja Anica Pleško, invalid bez noge.

Zvali i Jarnjaka

Kumrovečki kontakt policajac Nenad Špiljar je također obavio svoj dio posla. - Na osnovi uvida na terenu, dostavio sam dopis Hrvatskim cestama i ukazao na probem vezan za sigurnost građana u javnom prometu kroz Razvor - pojasnio nam je. Prosvjednici su nam pokazali i posljedice dviju prometnih nesreća. U oba slučaja vozači su preživjeli, ali su svojim automobilima porušili ogradu i potporni zid ispred bifea «Princ» odnosno, u drugom slučaju, električni stup. Nitko ne poštuje ograničenje brzine, već mahnito jure 80, pa i 100 km na sat, što je velika opasnost za pješake - ljute se građani i poručuju Ivanu Jarnjaku, kojeg su također obavijstili o problemu:

-Zapišite, ako naš saborski zastupnik ne upriliči sastanak s nama do 1. listopada, izaći ćemo nasred ceste i svojim tijelima zaustaviti promet kroz naše naselje, pa makar nas i pozatvarali!

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook