Prethodni članak
Sljedeći članak

Državni službenici pod povećalom

Znamo kakva su bila odugovlačenja kada su saborski zastupnici trebali predati imovinske kartice pred Povjerenstvom za od


Znamo kakva su bila odugovlačenja kada su saborski zastupnici trebali predati imovinske kartice pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon toga se pričalo tko je najbogatiji, koji to političar vozi stari Golf, koji zastupnik živi u kući koja je u vlasništvu punice i slično.

Uskoro je pred donošenjem i još jedan novi Zakon o službenicima i namještenicima i to u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a o kojem je prošli tjedan raspravljalo Gospodarsko socijalno vijeće. Naime, lokalni službenici i namještenici (pročelnici u Županiji, Gradu ili Općini, referenti…) morat će uskoro svojim nadređenima podnijeti izvještaje u pisanom obliku o financijskom ili drugom interesu koji oni, njihovi bračni ili izvanbračni drugovi, djeca ili roditelji mogu imati u odlukama upravnog tijela u kojem su zaposleni. Zaposlenici će biti dužni prijaviti mogući sukob interesa, odnosno situaciju u kojoj službenik ili namještenik ima izvjesne profesionalne ili osobne obveze ili pak osobne ili financijske interese koji mu otežavaju da na pošten način obavlja svoju javnu funkciju.

Spriječiti sukob interesa

Novi zakon bi se odnosio na oko 12 tisuća lokalnih službenika, naime toliko ih ima na ´državnim jaslama´. Vlada je taj novi zakon o lokalnim službenicima i namještenicima već prihvatila na jednoj od svojih sjednica, a o njemu bi se trebalo hitno raspravljati i u Saboru, jer se prema Nacionalnom programu za pridruživanje RH EU za 2008.g. naši propisi trebaju uskladiti s njihovima.

- Službenik je dužan pisanim putem obavijestiti pročelnika upravnog tijela o fizičkim i pravnim osobama s kojima je bio u poslovima, odnosno u razdoblju od dvije godine prije prijema u službu, a prema kojima upravno tijelo u kojem radi obavlja upravne poslove. Nakon što se zakon usvoji, lokalni službenici trebat će navesti posjeduju li dionice tvrtke koje rade s njegovom upravom, o dužnostima članova obitelji u strankama ili tvrtkama u njegovu području. Pročelnik upravnog odjela će biti taj koji će ispitati okolnosti navedene u pisanoj obavijesti koju će službenici i namještenici morati podnijeti, pa ako te okolnosti dovedu ili mogu dovesti do sukoba interesa donijet će odluku o izuzimanju službenika od rada na određenim poslovima. Općinski će načelnik, gradonačelnik, odnosno župan ispitati pak okolnosti navedene u pisanoj obavijesti pročelnika, pa ako te okolnosti dovode ili mogu dovesti do sukoba interesa, isti će donijeti odluku o izuzimanju pročelnika upravnog odjela od rada na određenim poslovima. Podaci mogućeg sukoba interesa, te odluka o izuzimanju službenika od rada na određenim poslovima zbog mogućeg sukoba interesa unosit će se u osobni očevidnik službenika – piše u članku 36. Konačnog Prijedloga Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, po naslovom ´Dužnost prijavljivanja mogućeg sukoba interesa´.

Saborski zastupnici čekaju pojašnjenja

No, taj novi zakon propisuje i da će lokalni službenici i namještenici osim što će morati podnijeti izvještaje kako o financijskim i drugim interesima, isto će tako po novom zakonskom propisu biti svrstani u sedam platnih lista.

Naši zagorski saborski zastupnici nisu upoznati puno s tim novim zakonom, no kad će se o tome raspravljati u Saboru znat će nam pojasniti što on točno predlaže.

Što se tiče mogućih sukoba interesa, posebno u malim sredinama, uvijek ih ima. Malo smo ispitali kako gledaju na novi zakon o lokalnim službenicima i namještenicima službenici u našoj regionalnoj samoupravi. Županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak kaže kako zna da je Vlada taj zakon uputila u proceduru i da će biti dva čitanja. Što će točno novi zakon predlagati ne zna, ali zna da se spremaju neke nove stavke koje će posebno vrijediti za službenike i namještenike u lokalnoj i područnoj samoupravi. Inače, županičina funkcija ne spada u status namještenika, ni službenika, već u status dužnosnika. No, zato funkcija Dubravke Sinković, pročelnice Upravnog odjela u Krapinsko-zagorskoj županiji spada u razred područnih službenika.

- Taj novi zakon o lokalnim službenicima i namještenicima u svakom slučaju trebao bi djelovati pozitivno. Bit će to dobra stvar i unijeti će reda ukoliko se bude zakon primjenjivao na sve – rekla je pročelnica Sinković dodavši kako je tekst preletjela na brzinu i ne zna da li je naknadno uvršteno i nešto novih izmjena.

To što će se voditi očevidnik smatra pročelnica Sinković korisnom stavkom, a što se tiče platnih klasa i računanja po koeficijentima, rekla je, da je i dosad je to bilo u važećem zakonu, samo što se nikad to nije primjenjivalo kako treba.

Državni tajnik za upravu Antun Palarić dok je obrazlagao tekst zakona pred ministrima istaknuo je kako novi zakon o lokalnim službenicima i namještenicima ide u prilog borbi protiv korupcije i zloupotrebe sukoba interesa. Zasigurno već sad nevoljko klimate glavom dok je još to mrtvo slovo na papiru i pitate se hoće li se on zaista primjenjivati na sve jednako, ili će opet postojati izuzeci.


Službenici i namještenici

Službenici su osobe koje u upravnom tijelu lokalne jedinice kao redovito zanimanje obavljaju poslove iz samoupravnog djelokruga lokalnih jedinica i poslovne državne uprave povjerene tim jedinicama. Službenici su i osobe koje u upravnim tijelima lokalne jedinice obavljaju opće, administrativne, financijsko-planske, informatičke i druge stručne poslove.

Namještenici su osobe koje u upravnim tijelima lokalne jedinice obavljaju pomoćno-tehničke i ostale poslove čije je obavljanje radi pravodobnog i nesmetanog obavljanja poslova iz djelokruga upravnih tijela lokalnih jedinica.

Platni razredi lokalnih službenika

Službenik Koeficijenti Radno iskustvo Radno mjesto
1. klase 2,7 do 5,5 5 godina pročelnik u županiji
2. klase 2,5 do 3,15 5 godina pročelnik u općini/gradu
3. klase 2 do 2,5 4 godine načelnik odjela
4. klase 1,85 do 2,25 3 godine viši savjetnik
5. klase 1,4 do 1,95 1 godina savjetnik
6. klase 1,2 do 1,65 1 godina suradnik
7.klase 1 do 1,25 1 godina referent

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook