Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Edukacija je ono što će izdvajati uspješne od neuspješnih, a naše zdravstvene ustanove su uspješne jer su djelatnici educiran ii motivirani’

Umjesto sedam planiranih, imali su osam edukativnih radionica i umjesto planiranih 80 zdravstvenih educiranih djelatnika, educiralo se 180 zdravstvenih djelatnika koji su pohađali kongrese i tečajeve, a od toga 52 liječnika, 54 medicinske sestre, 69 fizioterapeuta i pet ostalih zdravstvenih djelatnika


U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održana je završna konferencija 994.000 kuna vrijednog projekta EDUPREVENT – edukacijom do zdravlja. Provedba projekta EDUPREVENT usmjerena je na unapređenje kvalitete usluga zdravstvenih institucija s područja Krapinsko - zagorske županije u sferi kardiovaskularnog zdravlja i prevencije bolesti probavnog sustava.
Djelatnici zdravstvenog sustava su u sklopu projekta sudjelovali na edukativnim aktivnostima sa svrhom primjene novih metoda u radu s pacijentima te pravovremenom prepoznavanju i prevenciji daljnjeg razvoja bolesti.

Ravnateljica bolnice Željka Žnidarić godinu dana nakon uvodne konferencije ovog projekta podsjetila je je što se to radilo u okviru projekta u posljednjih 18 mjeseci, odnosno od 2018. godine, ali zbog bolesti Covid -19 sve planirane aktivnosti bile su odgođene ili otkazane. Planirano trajanje projekta bilo je 12 mjeseci, no upravo zbog ovih objektivnih okolnosti zatraženo je odobrenje za produljenje, što je odobreno, pa projekt traje do 18. kolovoza.
‘U tih 18 mjeseci odradili smo dva kongresa u Hrvatskoj, ali nažalost ne međunarodna te webinar na temu debljine i dijabetesa, webinar proljetne pedijatrijske škole i prilagodili, s obzirom da nije bilo organiziranih tečajeva, organizirali smo si tečajeve u našoj bolnici. Odradili smo tečaj normalnog pokreta, nordijskog hodanja, tečaj naprednih mjera održavanja života i manuelne limfne drenaže. Kako smo imali raspoloživih sredstava u visini 30 % planiranog iznosa za edukativne radionice, nabavljena je i oprema potrebna za održavanje tečajeva, rekla je ravnateljica Žnidarić. Tako je na kraju ispalo da umjesto sedam planiranih, imali su osam edukativnih radionica i umjesto planiranih 80 zdravstvenih educiranih djelatnika educiralo se 180 zdravstvenih djelatnika koji su pohađali kongrese i tečajeve, a od toga 52 liječnika, 54 medicinske sestre, 69 fizioterapeuta i pet ostalih zdravstvenih djelatnika. ‘ S obzirom da smo se kontinuirano tokom provedbe morali prilagođavati trenutnoj epidemiološkoj situaciju, sad u posljednjih mjesec dana održali smo i dva okrugla stola tematski podijeljena, rekla je ravnateljica Žnidarić. Istakla je da današnjim okupljanjem privode kraju projekt i zahvalila se Krapinsko – zagorskoj županiji na inicijativi za zajedničkim nastupom i zajedničkom provedbom, voditeljici projekta, glavnoj sestri Željki Kralj, administrativnoj djelatnici na provedbi projekta Doroteji Tenšak, ZARA-i koja ih je pratila cijelo vrijeme projekta te zdravstvenim djelatnicima koju su s voljom sudjelovali u projektu i edukacijama. ‘ Bilo je teških i izazovnih trenutaka, bilo je trenutaka kad smo mislili da od cijelog projekta neće biti ništa, no pokazali smo da zajedničkim radom i suradnjom ništa nije neizvedivo i veselimo se nekim novim zajedničkim projektima, rekla je ravnateljica Žnidarec.


Župan Željko Kolar prije svega je čestitao na dovršenom projektu koji je rađen u vrlo neobičnim okolnostima pandemije, ali je uspješno završen. ‘Edukacija nema alternative bez obzira na svu novu tehnologiju koja se svaki dan u zdravstvu pojavljuje, uz naše investicije kupovanja nove aparature, uređenja prostora, osobna edukacija, nove metode liječenja su nešto s čim ćemo se morati jednostavno baviti svih 365 dana u godini. To je ono što će izdvajati uspješne od neuspješnih, a naša Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, al ii sve naše zdravstvene ustanove su uspješne prije svega zbog toga što su njihove djelatnice i djelatnici itekako educirani i motivirani za posao koji rade, rekao je čestitajući župan Kolar. Podsjetio je na novu financijsku omotnicu koja će pružiti mogućnost za javljanje na niz ovakvih natječaja gdje će se moći dodatno educirati, širiti znanja, uz nadu da će se i putovati po svjietu bez velikih prepreka te istaknuo da samo angažmanom svih zdravstvenih ustanova na području Krapinsko – zagorske županije trebamo zajednički povlačiti sredstva iz Europskih fondova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook