Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo kako izgleda glazbena ograda koja svira Hrvatsku himnu!

Autor projekta Luka Veverec, osmislio je glazbene orgulje od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove Lijepe naše.


Na slici: Autor projekta Luka Veverec

Povodom  obilježavanja 220. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne pored spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, svečano je otvorena Glazbena ograda . Ovaj eksponat omogućuje svakom posjetitelju, i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova Hrvatske himne. Autor projekta Luka Veverec, osmislio je glazbene orgulje od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove Lijepe naše .

Glazbena ograda dio je projekta  Park znanosti , jedinstvenog u svijetu, započetog u Krapinsko-zagorskoj županiji. Park znanosti autorski je projekt zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama.Županija je prepoznala njegovu važnost, odlučivši ga podržati sa sredstvima u iznosu od 32 000kn. Glazbenu ogradu otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar simbolično odsviravši prve taktove.

Glazbena ograda izgleda vrlo atraktivno, simpatično i zanimljivo te vjerujem da će posjetitelji s velikim zanimanjem pokušati odsvirati himnu. Ovim ćemo dati jedan novi sadržaj u Zelenjaku s obzirom da sve više učenika dolazi na terensku nastavu. Ujedno dižemo i nacionalnu svijest te potičemo inovaciju naših domaćih autora kojima dajemo punu podršku – izjavio je župan Kolar.Župan je ujedno najavio i sljedeći eksponat u sklopu Parka znanosti , koji će biti postavljen već tijekom srpnja u Klanjcu, pokraj budućeg muzeja europskih himni, a koji će svirati taktove Ode radosti . Projekt će se nastaviti postavljanjem eksponata na  području gradova i općina naše županije koje imaju određene znamenitosti. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook