Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Brojna društva iz Europe pjesmom, plesom i nošnjama oduševila Zagorce!

Održan je Međunarodni festival tamburice i folklorau Gornjoj Stubici


Protekle je subote u atriju dvorca Oršić održan Međunarodni festival tamburice i folklora. Na pozornici su se i ove godine predstavila brojna društva iz susjednih zemalja, ali i iz Hrvatske te kroz pjesmu, ples i glazbu pokazali svu raskoš običaja i kulture krajeva iz kojih potječu.

Festival folklora

15. Međunarodni folklorni festival u subotu još jednom je oduševio publiku. Osim domaćina, KUD – a 'Matija Gubec' Gornja Stubica, nastupili su: Udruga Njemaca i Austrijanaca iz Sirača, Puhački orkestar iz Njemačke Musikverein Gailbach e.V Aschsffenburg, Zespół Pieśni i Tańca PKZ Gołowianie iz Poljske, KUD Jurij Vodovnik iz Skomarje iz Slovenije, Češka Obec iz Bjelovara i FA Zagreb – Markovac iz Zagreba. Tako je publika kroz njihove nastupe prošetala nekim zemljama Europe, uživala u pjesmi kojom su gosti ispunili atrij dvorca te bogatstvu narodnih nošnji koje predstavljaju povijest i kulturu naroda.

U cjelovečernjem festivalu uživali su i zamjenica župana Jasna Petek, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Maligec, a ovim je povodom zamjenica župana KUD – u 'Matija Gubec' kao i Općini Gornja Stubica, koji su organizatori festivala, uručila zahvalnicu Krapinsko – zagorske županije. Dodajmo i da je istog dana održana 16- Likovna kolonija Gornja Stubica, u organizaciji likovne sekcije KUD – a, koja je okupila brojne umjetnike koji su se tijekom dana 'bavili' raznim motivima iz ambijenta u kojem su se nalazili, ali i zagorskoga kraja te ih prenosili na platno.

Tamburaška večer

U sklopu festivala, u nedjelju je održana 20. Tamburaška večer, koja u Gornjoj Stubici ima dugačku tradiciju, što i ne čudi, obzirom da je Gornja Stubica poznata po dugačkoj povijesti sviranja tamburice. Na tamburaškoj večeri nastupili su Tamburaški orkestar KUD – a 'Klek' iz Ogulina, Tamburaški orkestar KUD – a 'Matija Gubec' iz Slavonskog Kobaša, Koncertni tamburaški orkestar – ZG, Zespół Pieśni i Tańca PKZ Gołowianie iz Poljske, Osnovna glazbena škola pri OŠ 'Matija Gubec' Gornja Stubica (smjer tambure) te Tamburaški orkestar KUD – a 'Matija Gubec' Gornja Stubica.

Bogatu fotogaleriju s festivala možete pogledati OVDJE.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook