Prethodni članak
Sljedeći članak

Jana Pavalić:“Još uvijek nisam svjesna što sam napravila, ponosna sam na sebe“

Mini-intervju s prvom zagorskom olimpijkom


Sedamnaestogodišnja plivačica Olimpa Zabok, Jana Pavalić, zadivila nas je svojim nastupom na Europskom prvenstvu u plivanju na 50-metarskim bazenima održanom u Beogradu. Iako je još uvijek juniorka plivala je dva europska finala na 50 slobodno gdje je bila peta i na 50 leptir gdje je osvojila sedmo mjesto. U obje je discipline bila je i blizu medalje, no on najvažnije dogodilo se u polufinalu na 50 slobodno gdje je plivala u vremenu 24,67 i ostvarila novi hrvatski rekord i ono najvažnije A olimpijsku normu i tako će postati prva zagorska olimpijka. Za nešto manje od mjesec dana Jana putuje na najveći svjetski sportski događaj u Pariz. Vrhunski sport je ponekad surov. Najbolja zagorska sportašica nije imala ni dan slobodnog vremena da proslavi taj veliki uspjeh. Odmah nakon povratka iz Beograda krenulu je u Rijeku na pripreme za juniorsko Europsko prvenstvo koje će započeti 2.7. u Vilniusu (Litva). Po povratku iz Litve dobit će dan-dva slobodnog, a onda opet putuje u Rijeku na pripreme za Olimpijske igre u Parizu. Unatoč tome našla je malo vremena za razgovor za zagorje.com i Zagorski list na koji je došla u društvu brata Petra i trenera Ivice Androića koji je neposredno prije razgovora oduševio poklonom – zlatnim naušnice u obliku olimpijskih krugova, koje nam je s ponosom pokazala.

-Mislim da još uvijek nisam svjesna svega što sam napravila. Pokušavam se smiriti i srediti dojmove. Kada sam ušla u cilj u polufinalu i shvatila da sam ostvarila normu mojoj sreći nije bilo kraja. Ponosna sam na sebe. Da mi je netko rekao da ću na EP ostvariti dva finala i ispuniti olimpijsku normu ne bi mu vjerovala. Prije samog polufinala trenera mi je govorio da moje plivanje dobro izgleda i da se opustim. Drago mi je da sam se nakon svega što mi se događalo prošle godine uspjela vratiti na najbolji mogući način – govori nam na početku razgovora prva zagorska olimpijka.

No prošle godine sve je to izgledalo tako daleko. Ozljeda, operacija ramena, mjeseci bez treninga i vode. Sumnje, nevjerica, zli komentari. No uz pomoć trenera i obitelji uspjela je sve to prebroditi.

-U jednom trenutku mi je bilo jako teško. Mislila sam da neću izdržati, čak sam mislila i odustati od plivanja, no uz pomoć trenera Androića i obitelji uspjela sam prebroditi tu tešku situaciju. Kad sam se vratila u bazen sve je počelo polako dolaziti na svoje, vratila mi se motivacija i polako sam se vraćala. Trener Androić me je cijelo vrijeme uvjeravao da će sve doći na svoje, išli smo korak po korak i uspjeli smo – otkriva nam Jana.

Nastup na plivačkom mitingu „Zlatni medvjed“ u Zagrebu bio je velika prekretnica.

-Puno puta sam se pitala jesam li spremna ostvariti olimpijsku normu? Samopouzdanje mi je počelo snažno rasti na „Zlatnom medvjedu“ gdje sam ispunila B olimpijsku normu s vremenom 24,77 i bila na sedam stotinki od cilja, odnosno od A norme. Tu sam vidjela da mogu – govori nam Jana.

Od ponedjeljka je očekuje nastup na juniorskom EP u Vilniusu (Litva) gdje je plivati 50 i 100 slobodno, 50 leptir i štafetu 4x100 slobodno.

-Trudit ću se uzeti medalju u Litvi, ali idem prije svega uživati u plivanju i utrkama. To je moje natjecanje.  Svjesna sam da sam favorit i idem to odraditi na najbolji mogući način. Vremena za odmor neće biti. Nakon povratka iz Litve idemo u puni trening za Prvenstvo Hrvatske, a onda ponovno u Rijeku na pripreme za Olimpijske igre u Pariz – najavljuje EP u Litvi Jana.

U Pariz putuje rasterećena, ali nikako bez ambicija, a kad je takva može se svašta dogoditi.

-Očekujem ući u polufinale. Maksimalno ću se potruditi, ali istovremeno ću nastojati uživati u utrkama i olimpijskim igrama. Ja sam odradila svoj cilj. Kako u kvalifikacije mogu samo dvije plivačice iz pojedine zemlje imam vrlo realne izglede za polufinale- otkriva nam svoje ambicije za Pariz Jana.

Trener i obitelj velika su joj potpora, a sjajni rezultati koje je već sada ostvarila nude joj velike mogućnosti za nastavak karijere.

Zahvaljujem obitelji i prijateljima koji su stalno uz mene, a isto tako treneru Androiću koji vjeruje u mene i koji me uspješno motivira i potiče me da idem naprijed. Iduće godine sam maturantica, a onda planiram karijeru nastaviti u Americi. Imam dosta ponuda, ali za sada je najizvjesnije da ću karijeru nastaviti na Gators University Florida koji mi nudi sjajne uvjete – završila je Jana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook